Nakon dvadeset godina očišćeno pravoslavno groblje i crkva u selu Naklo [Video]

Na inicijativu Crkvene opštine Pećke a uz podršku Privremenog organa za opštinu Peć nakon dvadeset godina očišćeno je pravoslavno groblje i dvorište crkve Svete trojice u selu Naklo.

Akciji čišćenja crkve Svete trojice i pravoslavnog groblja u Naklu odazvali su se radnici i članovi Privremenog organa i pojedini građani. Paroh pećki Dragan Radovanović zahvalio se svima koji su uzeli učešće u akciji.

“Odbornici Crkvene opštine pećke su doneli zaključak da krenemo u sređivanje grobalja. Kako to nismo mogli sami da uradimo obratili smo se Privremenom organu opštine Peć, trenutno u Goraždevcu i krenuli smo polako sa radom. Do sada smo odradili groblje u Vitomirici, evo danas vidimo ovde u Naklu sređujemo ovo groblje, takođe i portu crkve. Ako bogda videćemo u nekom trenutku da ogradimo portu i groblje, da popravimo vrata i da počnemo sa obnavljanjem ove crkve. Ja mislim da je to zaista potreba svih nas, jer ne ide da ovako ostavimo da nam svetinje propadaju”, izjavio je paroh pećki Dragan Radovanović za Radio Goraždevac.

Predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević kaže da je ovo još jedna inicijativa koju su podržali.

“Mi smo odlučili da izađemo u susret i da okupimo ljude koji hoće da pomognu i evo danas smo se hvala Bogu okupili. Nama treba jedinstvo i treba nam crkva i treba nam sloga i da gledamo kako da opstanemo na ovim prostorima”, kaže za Radio Goraždevac predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević.

Dvadesetak radnika opštine Peć, među kojima je bilo i građana koji su dobrovoljno uključili u akciju kaže da su ovakve inicijative dobre zbog onih koji žive ovde ali i raseljenih.

“Došli smo da očistimo malo ovaj korov jer godinama se ništa nije radilo i lepo je da se to vidi jer čak vidim da i ove komšije ovde da su za to da to izgleda onako kako treba”, kaže Mladen Stevanović.

“Sva groblja i sve ove naše svetinje da se očiste, da se zna da je tu neko živeo i ako sada ne živi, da se zna da je živeo, bez obzira na sve jer ima neko što sada ne može da dođe”, smatra Bogoljub Portić iz Goraždevca.

“Radili smo koliko smo mogli, lepo je što smo došli na ovo naše srpsko groblje”, kaže Rade Petrović.

Akciju čišćenja predvodili su članovi i radnici Privremenog organa za Opštinu Peć.

“Uspeli smo danas da sprovedemo jednu humanu akciju i da očistimo groblje u selu naklo”, kaže zamenik predsednika zamenik predsednika Privremenog organa za Peć Milivoje Zdravković.

U selu Naklo na desetak kilometara od Peći do 1999. godine živelo je oko četrdeset srpskih pordica. Nakon egzodusa srpskog naroda Crkva svete trojice je potpuno uništena i spaljena. Na pravoslavnom groblju pored crkve su polomljeni svi nadgrobni spomenici a u jednom delu posut je šut i građevinski otpad.