Istok: uhapšen Srbin za ratne zločine

Hapsenje (Foto: KPS)

Foto: ilustracija

Izvor: Radio Goraždevac/Kossev

Povratnik iz Ljubožde Žarko Zarić uhapšen je jutros nakon što je posetio crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u centru Istoka. Grupa policajaca ga je čekala na samom izlasku iz crkve a potom ga uhapsila i sprovela radi saslušanja, saznaje Radio Goraždevac.

Zarić u LJuboždi živi već tri godine kao povratnik na Kosovo.

Portparol Kosovske policije Daut Hodža (Daut Hoxha) takođe je potvrdio za KoSSev informaciju da je policija uz odobrenje Specijalnog tužilaštva Kosova“ privela na saslušanje“ danas jednu osobu muške nacionalnosti. Hodža, međutim nije eksplicitno mogao da potvrdi ime, kao ni tačnu lokaciju privođenja, rekavši da on ne može da daje zvanično takve detalje.

Na hapšenje Žarka Zarića, već je reagovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Navode da je ovo „brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda“.

“Strategija Prištine je očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povrtak više od dvesta hiljada prognanih Srba”, navedeno je između ostalog u saopštenju.

Reagovala je i Srpska lista koja očekuje rekaciju međunarodne zajednice povodom hapšenja Zarića.

Foto: LJubožda, SPI Plus

Neki mediji navode da je Zarić pre sukoba na Kosovu radio kao Policajac.

Portparol Policije Kosova za region Peći Dževad Ibraj nije mogao da potvrdi ali ni da demantuje ovu informaciju rekavši da ne raspolaže takvim podacima.

Radio Goraždevac je pokušao da stupi i sa službenicom kancelarije za zajednice u opštini Istok Vesnom Maliković ali se ona nije javljala na telefon.