Dopremljeni lekovi za povratnike u Klini i Istoku

Izvor: RTV Herc, Radio Goraždevac

Ministarstvo za zajednice i povratak omogućilo je dopremanje besplatnih lekova i insulina hroničnim bolesnicima koji su osiguranici pri zdravstvenom sistemu Republike Srbije, a žive na Kosovu pa ove lekove ne mogu besplatno da dobiju.

Zbog situacije oko koronavirsa, hronični bolesnici iz Istoka i Kline već neko vreme nisu bili u mogućnosti da dođu do svojih redovnih terapija. Nakon što je opštinska Kancelarija za zajednice i povratak obaveštena o ovom problemu, jedan kontingent je dopremljen sanitetskim vozilom Doma zdravlja iz Štrpca, a kasnije i podeljen korisnicima u Istoku i Klini.

„Bili smo u teškoj situaciji, nismo mogli da preuzmemo ove lekove. Nismo našli nikakvu mogućnost, zato smo sa direktoricom Draganom (Pantić) odlučili da pošaljemo zatev ministru za zajednice i povratak Daliboru Jevtiću. Tako su ovi lekovi stigli u najkraćem roku“ kazao je Ranko Kostić iz opštinske Kancelarije za zajednice i povratak u Klini.

„Inače radimo u teškim uslovima, tako da nam je Kovid-19 samo otežao stanje na terenu. Bez ove dostave bi nam, svakako, dalji rad bio sve teži i teži. Na terenu imamo dijaberičare kojima je insulin neophodan i znači im bukvalno život. Imamo astmatičare koji zavise od pumpica i svega ostalog. Imamo preko 50 pacijenata na terenu u opštini Klina, plus dodatno opština Istok i Osojane“, rekla je za RTV Herc Milica Zdravković iz Doma zdravlja Istok.

Portparol Ministarstva za zajednice i povratak Uroš Staletović navodi da je institucionalna saradnja u rešavanju problema itekako važna.

„Slobodno mogu da kažem da je ovo samo deo aktivnosti koje Ministarstvo za zajednice i povratak sprovodi u ovim teškim i izazovnim trenucima. Inače, i sam ministar i njegovi saradnici su svakodnevno na terenu. Iz ovoga se kristalno jasno može videti koliko je važna instiucionalna saradnja, tj. saradnja Prištine i Beograda kako bi običan narod mogao, koliko-toliko u ovim teškim vremenima nesmetano da fukcioniše i da zadovolji svoje osnovne potrebe“, kazao je Staletović. 

Vršilteljka dužnosti direktorice Doma zdravlja u Istoku Dragana Pantić je kazala da bez ovih lekova ni na koji način ne bi mogli da pomognu ljudima na terenu da dobiju redovnu terapiju.

„Pacijenti su bili na izmaku sa terapijom, mi to možemo da kontrolišemo našom apotekom, imamo u njihovoj evidenciji elektronski recept, do kada važi i kada treba da podignu. Uspeli smo sada da u dva navrata uglavnom snabdemo sve one koji su bili kritično sa terapijom. Planiramo još jednu isporuku, za pacijente koji imaju vremenski period kada treba da podignu lekove, od 21. do 28. Ako bude prilike, i to ćemo uraditi“.

Hronični bolesnici kojima je trepija podeljena ističu da lekovi za njih znače život i navode da usled ograničenog kretanja lekove teško nabavljaju i da su veoma zahvalni.

Osim u ovim opštinama, ministrastvo je omogućilo dostavu lekova i za hronične bolesnike i dijabetičare iz opštine Štrpce.

Podsetimo, Radio Goraždevac je prošle nedelje objavio izveštaj o porodicama u Klini, koje su ostale bez lekova.