Vaskrs u Pećkom okrugu

Najveći hrišćanski prznik Vaskrs obeležava se u svim srpskim sredinama u Pećkom okrugu. Liturgije u manastirima i crkvama su služene u glavnom bez vernika.

Paroh Pećki Dragan Radovanović služio je liturgiju u Manastiru Pećka Patrijaršija. Inače, manastiri Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija su od proglašenja epidemije zatvoreni za posete vernika.

U crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Goraždevcu vernici su rano jutros počeli da dolaze pojedinačno ili u manjim grupama da zapale sveće. LIturgiju je služio paroh Goraždevački Nenad Našpalić a u crkvi je bilo samo četvoro vernika u skladu sa preporukama nadležnih.

Foto: Crkvena opština Osojanska

U najvećem povratničkom selu Osojane vernici su takođe od ranog jutra počeli da dolaze pojedinačno u crkvu Svetih Arhangela. Na liturgiji koju je slušio paroh Jovan Cvetković je bilo ukupno petoro ljudi.

Povratnici i žitelji Goraždevca obeležiće ovaj praznik samo sa užom porodicom, u kućnoj izolaciji, sa ograničenim pravom na kretanje, koje se na Kosovu određuje na osnovu pretposlednjeg broja lične karte i sa maksimalnim vremenom od devedeset minuta.