Jagoda je siguran izvor prihoda [Video]

Sedam srpskih porodica u Peći koje su uz finansijsku podršku grada Šapca podigle zasade jagoda u Goraždevcu i povratničkom selu Brestovik ostvarile su prihod od preko trideset hiljada evra. Ove porodice pozivaju i ostale domaće i međunardone institucije da podrže razvoj ove delatnosti koja, kako kažu, može u ove krajeve da donese mnogo više prihoda. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je projekat ocenio veoma uspešnim a mladi u Goraždevcu ove godine podižu nove zasade uz pomoć drugih organizacija.

Goraždevački jagodari trenutno borave u Šapcu, gde u naredna dva dana imaju više sastanaka i susreta. Oni će se sastati sa tamošnjim proizvođačima jagoda. Podrška nam puno znači a posete su u prethodnom period izostale zbog korona virusa.

“Savete smo dobijali ali robu nismo mogli da nabavljamo iz Srbije a u Peći je nije bilo. Bilo je samo nekih zamena I falsifikata. Prodaja je išla dosta dobro u odnosu na to kakva je godina bila I kako smo početnici bilo je mnogo dobro”, kaže Dakić za Radio Goraždevac.

“Uspeli smo da proizvedemo kvalitetnu jagodu, da imamo dobar rod. Ono što je izuzetno a čemu se nismo nadali, našli smo I kupce, kaže Mladen Stevanović.

Među sedam srpskih porodica koja je podigla zasad jagode je i šestočlana povratnička porodica Dašić iz Brestovika.

“Mislim da će oko četri-pet tona da bude ove prve godine. Sledeće godine računamo da će biti mnogo bolje. Cena je bila solidna, krenuli smo sa evro i sedamdeset centi, sada je jedan evro ali zadovoljni smo”, kaže Miodrag Dašić koji je podrškom grada Šapca zasejao dvadeset ari jagoda.

Stručne savete goraždevačkim jagodarima pružilo je odeljenje za poljoprivredu grada Šapca.

“Vreme kada je najviše trebalo negovati jagodu baš je bilo vreme korone, ali hvala bogu ta blokada je prestala kada je bila berba. LJudi su uspeli Koliko-toliko da plasiraju svoje proizvode I mislim da su izuzetno zadovoljni ove godine”, kaže Predstag Srdanović iz odeljenja za poljoprivredu grada Šaca za radio Goraždevac.

Po dolasku u Šabac Goraždevčani su se prvo sastali sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem koji je ovu saradnju ocenio uspešnom.

“Čuo sam zaista lepe vesti. Prvo prinosis u dobri, kvalitet jagoda je odličan, prodato je sve što je proizvedeno I sada treba razmišljati o tome šta dalje treba da se uradi. Očigledno je da je projekat u koji smo ušli prošle godine bio jako koristan”, izavio je Zelenović za Radio Goraždevac.

Ovakav projekat povećao je interesovanje kod mladih za širenjem zasada jagode. Tako je Darko Kolašinac ove godine zasadio prvih dvadeset ari.

“Što se tiče ovog jagodnjaka on je podignut uz pomoć granta Karitasa po kojem smo mi imali učešće od 15%, Karitas 50% I opština Peć 35%. Dobili smo kompletnu opremu, sada smo trenutno u fazi podizanja zasada, radimo sistem kap po kap pa tek do godine očekujemo neke prve prinose I nadamo se da će to biti uspešno”, kaže Kolašinac.

Sedam srpskih porodica iz Goraždevca i Brestovika kod Peći ostvarilo je ove godine profit od oko 30000 evra u prvoj godini nakon što ih je grad Šabac finansijski podržao i obezbedio kompletan repromaterial i opremu za sadnju jagode.