Devetnaest godina od početka povratka u Osojane

Foto: Radio Goraždevac

U nedelju 9. avusta 2020. godine u Osojanu biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece, navodi se u saopštenju.

Program obeležavanja:

08:30 – Liturgija u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu.

10:00 – Pomen stradalim Srbima na teritorije Opštine Istok tokom ratnih dešavanja Kosovu i Metohiji.

Građani koji tokom dana budu dolazili u crkvu i kod spomenika moći će u porti da pogledaju izložbu slika nastalih na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2020“ čiji je organizator Dom kulture  „Gračanica“.

Posetioci će dobiti i „Vidovdanski glasnik“. Godišnju publikaciju Doma kulture  „Gračanica“ koja prati, vrednuje i promoviše najznačajnije događaje, umetničke i kulturološke fenomene na Kosovu i Metohiji i u srpskom kulturnom prostoru.

Ovogodišnji „Vidovdanski glasnik” bavi se i kulturnim životom povratnika i dece ovog kraja i objavljuje fotografije koje su oni snimali.

VAŽNA NAPOMENA: Zbog pandemije virusa Služba i program će biti održani sa manjim brojem vernika, posetilaca, gostiju i predstavnika medija uz pridržavanje mera i preporuka zaštite.

Obeležavaje devetnaeste godine početka povratka u Osojanu organizuju Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Privremeni organ Opštine Istok , Dom kulture „Gračanica”. 

Podršku su pružili Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.