Srbin uhapšen u Peći

Srbin Sveto Bačević uhapšen je pod sumnjom za ratne zločine danas u Peći, tvrde u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sa druge strane regionalna poicija u Peći tvrdi da nije bilo nikakvog hapšenja i privođenja.

Iz kancelarije za KiM navode da je reč o raseljenom licu koje živi u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć. Bačević je danas došao na Kosovo i Metohiju kako bi izvadio lična dokumenta, ali je priveden u policijsku stanicu u Peći i nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je po saznanju o ovom događaju obezbedila branioca Svetomiru Bačeviću i pratiće njegov slučaj i postupanje prema njemu.

Najoštrije osuđujemo još jednu kampanju zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u kojoj se postojanje nekakvih tajnih spiskova osumnjičenih za navodne ratne zločine koristi kao mehanizam za pritisak na srpski živalj.

Po sredi je novi udar na Srbe u južnoj pokrajini, a poslednjih godina na meti prištinskih institucija posebno su se našli povratnici i povratničke porodice.

To nedvosmisleno svedoči da u Prištini ne postoji spremnost, niti volja za omogućavanje mirnog i bezbednog povratka raseljenih Srba sa KiM i da Srbi očigledno nisu dobrodošli, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ističemo da ovo nije prvi put da se povratnici na Kosovo i Metohiju suočavaju sa ovakvom vrstom ugrožavavanja bezbednosti i integriteta, a da se u prošlosti pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni u ovakvim akcijama bili nevini. Jedini cilj ovakvog postupanja prištinskih institucija jeste da se Srbi na Kosovu i Metohiji drže u stalnom stanju straha i neizvesnosti, navodi se u saopštenju.

Iz regionalne direkcije policije u Peći kaži da nemaju informacije o hapšenju bilo kog Srbina.

To je za Radio Goraždevac rekao regionalni potparol Fadilj Gaši, rekavši da se nikakvo hapšenje nije dogodilo od strane policije u ovom regionu.

Glavni potparol Policije Kosova Baki Keljani nije odgovarao na naše pozive i poruke.