U Brestoviku kod Peći po drugi put sahranjen Ranko Grujuć koji je stradao od NATO bombi 1999-te godine.

Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.

Na sahrani su bili prisutni predstavnici komisije vlade republike Srbije za kidnapovane i nestale, njegova rodbina i malobrojne komšije. Čedomir Grujić, brat poginulog Ranka, kaze da mu je danas bilo mnogo teže nego kada ga je prvi put sahranjivao.

Danas mi je teže negon ranije. Drugi put btreba da sahranjuješ čoveka. Teško je to, mnogo je teško”, rekao je Čedomir Grujić.

Predsednik komisije za kidnapovane i nestale, vlade republike Srbije, Veljko Odalović kaže da ovakvi slučajevi govore šta se na ovim prostorima sve dešavalo.

Nažalost, posle 22 godine, ponovo sahranjujemo Ranka. To je ono što govori no tome šta se na ovom prostoru dešavalo svih ovih godina. Ranko je poginuo u NATO agresiji, i sahranjen je onako kako je to dolikovalo svakome ko je stao na branik otadžbine. Neko je u periodu posle egzodusa koji je doživeo srpski narod na ovim prostorima, prekopao grob, izvadio posmrtne ostatke. Oni su tek sad pronađeni i identifikovani putem DNK metode. Tu smo danas, na istom mestu, istim povodomk, ali i ovu priču moramo da ispričamo, jer ovo nije jedina priča”, kazao je Odalović.

Odalović kaže da se i dalje traga se nestalim licima, ali da je najveća odgovornost na medjunarodnu zajednicu.

Mnogo je grobova prekopano, mnogo je posmrtnih ostataka odneto, mnoge i danas tražimo, i to su nove tragedije i traume za porodice, i to je nešto što jeposledica upravo, ne samo divljanja terorista i onih koji su ovako bestidno mogli nešto da urade, nego i neodgovornost onih koji su trebali nda sve ovo sačuvaju. Mislim na KFOR i ostale jer ne postoji nigde ni jedna beleška gde su oni pronašli posmrtne Rankove ostatke, koji su odavde odneti. Bilo je to evidentno, jer je porodica kada je došla na groblje, videla prekopan grob i da nema posmrtnih ostataka”, rako je Odalović.

Na prostoru Kosova i Metohije i dalje se traga za nestalim licima, na spiskun su 1643 lica, od toga je 570 Srba i nealbanaca.