16.2 C
Pec
26. sep 2023

Ja sam se medju prvima vakcinisala, vakcinišite se i vi

Gostujuci u emisiji “Otvoreno o svemu”, na Radio Goraždevcu direktorka Doma zdravlja dr Stansilava Radović kaže da je trenutna situacija sa koronom u srpskim sredinama u opštini Peć mirna.

„Pa, trenutno je mirna, dokle, videćemo. To je sve pod znakom pitanja. Počela je pre dva i po meseca, već ulazimo u treći mesec polako sa vakcinacijom stanovništva. Do sad imamo uspeh 26,90% što sa jednom, što sa dve doze. Sa jednom dozom, ukupno je vakcinisano 145, sa ukupnom dozom tj. sa revakcinacijom 101 stanovnik iz Goraždevca i okolnih sela. Uklapamo se u neke procente koji su i u Republici Srbiji. S tim da napomenem i da je uzrast 65-70 godina najveći procenat, 64,70%. Preko 70 godina, 41,46%, to su oni najugroženiji stanovnici. Medjutim, ne treba se zaustaviti na tome, uspeh je da se preko 80% vakciniše, najbolje bi bilo da se svi vakcinišemo, da bi presekli ovu pandemiju“, kaže Radović.

Poruka je da se ljudi vakcinišu kaže doktorka Stanislava Radović.

 „Moja poruka onima koji se nisu vakcinisali je vakcinacija svih. Nema efekta, ovo će i dalje da se prolongira da bi smo mogli da se vratimo svojim normalnim aktivnostima, normalnom životu, da bi mladi mogli normalno da se bave svojim stvarima, da bi mi mogli da radimo, inače, ovako je više neizdrživo ne samo za stanovnike, nego i za zdravstvene radnike. Mi smo ovde sada malo mirniji, inače, po Srbiji je katastrofalno stanje. Zahvaljujući kancelariji za Kosovo i Metohiju i Vladi Srbije, vakcine su obezbedjene, pogotovo za Kosovo. Dostupne su i ruske vakcine Sputnjik V, kineske sinopharm, Astrazeneka, Fajzer, dakle sve moguće vakcine koje su i u Republici Srbiji dostupne, dostupne su i nama. Osobe se javljaju u domu zdravlja, ili telefonom ili lično, mi vadimo podatke i šaljemo preko naših kod centara. Vakcinacija se za naš deo stanovništva obavlja u Kuršumliji. Kancelarija je obezbedila i besplatan prevoz. Ako je u nekom od okolnih sela, mi šaljemo naš prevoz do Goraždevca i vraća se. Znači besplatran prevoz, sve je obezbedjeno“, izjavila je doktorka Stanislava Radović.

Da se vakcinišu mogu svi koji žele, ima slučajeva da i oni koji su preležali koronu da su se vakcinisali.

 „Ima slučajeva da su i oni koji su preležali koronu, primili vakcinu da bi obnovili imunitet, dakle nema potrebe proveravati antitela, ništa ne šteti, naprotiv koristi, povećava nivo antitela i produžava zaštitu od eventualnog kontakta ili zaražavanja. Pacijenti najviše trpe. Ne što se tiče naše nege, ne što se tiče našeg ulaska u problem, već što se tiče kontrolnih, operativnih zahvata, znači masa problema sa tim pacijentima je u tome što se treba zakazivati u Srbiji. Pošto sad sve više i više bolnica ulazi u kovid sistem, pregledi su samo ono najurgentnije, najhitnije. Zato je cilj da se to spreči, jer se javlja niz drugih bolesti, malignih bolesti i ostalo, ali zbog ove situacije teško je dopreti do lekara u Srbiji“, reklaje doktorka Stansilava Radović.

U sklopu Doma zdravlja u Goraždevcu funkcioniše i apoteka. Situacija sa lekovima je veoma nepovoljna, najviše zbog administrativnih prelaza.

„Kao i do sada, jako loša. Jer je problem oko donošenja lekova preko prelaza. Svi ti dobavljači dovoze do Raške, problem je preneti preko administrativnog prelaza. Kao i problem sa vakcinama, zbog toga mi ne možemo da vakcinišemo. Imamo jedan dobar procenat starog stanovništva koje je nepokretno. Mi smo hteli sanitetskim vozilom da prevozimo, medjutim, oni odbijaju jer ne mogu da trpe put, a ja nisam u mogućnosti da im dam vakcinu, što bi bilo najlakše i tu bi procenat bio mnogo, mnogo veći. Jer neki i ne vole da putuju, žele da im se kući da vakcina“, izjavila je Radović.

Na kraju ove emsije doktorka radović je poručila da svi treba da se vakcinišemo.

„Ajde da se vratimo svi u normalu, svi na vakcinaciiju. Ako su Vlada i kancelarije obezbedile i prevoz i vakcine, jeste udaljeno, ali tako je, kako je, takva je situacija i ne možemo to da izmenimo. Da se vratimo svi u normalu, vakcinišite se svi. Ja sam se medju prvima vakcinisala, tako da su poćele i moje medicinske sestre, laboranti, krećemo i mi“, rekla je doktroka Stansilava Radovic

NAJNOVIJE

Više