Da li su Lokalne kancelarije za zajednice i povratak uvek u službi građana? (Video)

Svi stanovnici, pripadnici različitih zajednica na Kosovu imaju jednaka prava. Često možemo da čujemo ovakve izjave ali u praksi je prema rečima naših sagovornika situacija nešto drugačija. Povratnička zajednica neretko je na marginama svih procesa i dešavanja. Lokalne kancelarije za zajednice i povratak bi trebalo da pružaju podršku onima koji su se vratili na Kosovo ali i da se bave podrškom i stabilizacijom onih koji su ostali ovde da žive.

Građani opštine Peć, Istok i Klina imali su priliku da onlajn odgovaraju na naša pitanja u periodu od 25 maja do 5 juna o uslugama koje dobijaju od Lokalnih kancelarija za zajednice i povratak.

Jedan od sagovornika koji je odgovarao na naša pitanja je Ranko Bakić, predstavnik povratničkog sela Ljevoša koji tvrdi da sa Kancelarijom za zajednice i povratak nema nikakve kontakte.

„Sa tom kancelarijom zadnjih pet godina nismo se sreli nijednom. Ni ranije nas nisu obilazili i od njih nismo imali nikakvu pomoć“, tvrdi Bakić.

Foto: Ranko Bakić, Ljevoša, Peć.

Zbog ove tvrdnje se u poslednjih pet godina uopšte nije obraćao ovoj kancelariji zato što u prthodnim dopisima nikakda nije dobijao odgovor. Bakić kaže da su iz Kancelarije za zajednice i povratak dolazili jedino da opravdaju svoje zarade.

„Oni bi dosli da provere koliko ima stanovnika. Govorio sam im vi imate platu, došli ste danas zbog plate a što niste došli juče zbog struje i vode“, kaže Bakić.

Radio Goraždevac ostao uskraćen za odgovore u Lokalnoj kancelariji za zajednice i povratak u opštini Peć

Nakon tvrdnji Ranka Bakića novinari Radio Goraždevca pokušali su da stupe u kontakt sa Kancelarijom za povratak i zajednice u Peći na više načina. Direktor Sabahudin Ciriković nije odgovarao na naše mejlove, telefonske pozive a vrata njegove kancelarije u dva navrata su bila zaključana tokom radnog vremena.

Foto: Novinari Radio Goraždevca pred zaključanim vratima direktora Lokalne kancelarije za zajednice i povratak u opštini Peć

Lokalne kancelarije za zajednice i povratak u Istoku i Klini: Nismo mi toliko bitni koliko su bitni građani

Iako je većina od dvadeset dvoje građana negativno odgovorilo na upitnik Radio Goraždevca o saradnji sa Lokalnim kancelarijama za zajednica i povratak u ovim isntitucijama u Istoki ui Klini tvrde potpuno suprotno.

U opštini Istok u Lokalnoj kancelariji za zajednice i povratak dočekala nas je Vesna Maliković, službenik za povratak i zajednice. Dočekala nas je u prijatnoj atmosferi tvrdeći da je u svakom trenutku dostupna svim građanima koji se njoj obrate.

 „Ja se trudim da svakome budem na usluzi a građanima poručujem da mogu da pristupe meni kad god hoće. Ja sam njima pristupačna dvadeset četiri sata“, kaže Vesna Maliković.

Foto: Vesna Maliković, službenik za povratak i zajednice u Opštini Istok.

Ona kaže da se povratnici žale na razne probleme ali da je veoma važno da na početku procesa povratka moraju da razumeju i shvate šta su njihova prava.

„Jednostavno je to vaša volja ili moja da li vi hoćete da se vratite ili nećete i onog trenutka kada se vrtite, morate da znate na šta sve nailazite. Ja se zaista trudim da onoliko koliko mogu, da im to transparentno prenesem. Međutim sve to zavisi i od same osobe“, kaže Maliković.

Građani koji su odgovarali na upitnik Radio Goraždevca nisu se žalili da ove kancelarije krše jezička prava ali su naglasili da je neophodna veša transparetnost javih poziva.

Direktorka Lokalne kancelarije za zajednice i povratak u Klini Silvija Rašković kaže da se oni trude da sve bude transparentno i objavljeno na oba jezika na opštinskoj oglasnoj tabli.

„Sve je transparentno i uvek bude zalepljeno dvojezično i na albanskom i na sprpskom jeziku. Ako je neki javni poziv, ako je neki javni konkurs ako je skupštniska sednica sve je zalepljeno na vratima opštine, samo treba pogledati kaže Silvija Rašković.

Foto: Silvija Rašković, direktorka Lokalne kancelarije za zajednice i povratak u Klini.

Rašković kaže da je Lokalna kancelarija za zajednice i povratak u Klini uvek u službi građana ali da zbog ograničenog budžeta nisu u mogućnosti da podrže neke kapitalne projekte.

„Mi se uvek trudimo, kao javni servis smo. Za sve što im treba mi smo tu uvek da im izadjemo u susret i da im pomognemo. Znate naš kancelarisjki budžet je ograničen i mi nemamo mogućnosti  da pomažemo porodice na takav način za neki veći infrastrukturni projekat ili nekom većom donacijom“, kaže direktorka Lokalne kancelarije za povratak u opštioni Klina Silvija Rašković

Donji Dragoljevac: Nemamo problema u komunikaciji sa Lokalnim kancelarijama za zajednice i povratak

Za razliku od Ranka Bakića predstavnika sela Ljevoša kod Peći, u povratničkom selu Donji Dragoljevac mogu da se pohvale da su dobili podršku Lokalne kancelarije za zajednice i povratak. Svetlana Popović kaže da su prilokom povratka imali podršku i da ih predstavnici ove kancelarije obilaze.

„Dobili smo građevinski materijal, dobili smo paket svi povratnici koji smo došli, dobili smo (ulično) osvetljenje i dobili smo kante za smeće od javne komunalne službe“, kaže Svetlana Popović.

Foto: Svetlana Popović, Donji Dragoljevac, Istok.

Komunikacijama sa Lokalnom kancelarijom za zajednice i povratak je dobra a komuniciramo dobro i sa komšijama (albancima) kaže Svetlana Popović iz Donjeg Dragoljevca.

„Uvek smo u kontaktu za sve što nam je trebalo, koji god problem da smo imali mada je u našem selu relativno mirno. Nismo do sada imali problema sa komšijama. Imali smo malih problema dok smo došli ovde ali je kancelarija izašla u susret, sve rešeno u skladu sa zakonom i u korist našu“, kaže Popovićeva.

Na onlajn upitnik Radio Goraždevca u periodu od 25 maja do 5 juna građani su imali priliku da odgovaraju na pitanja o uslugama Lokalnih kancelarija za zajednice i povratak. Većina njih je istakla da  veoma teško stupa u kontakt sa ovom lokalnom institucijom.