30.4 C
Pec
3. jul 2022

Otvoren Đedov sabor u Osojanu povodom dvadeset godina od početka povratka

Otvaranje Sabora počelo je večeras projekcijom filma „Dostojan“ koji je posvećen mitropolitu Amfilohiju.

Uprkos današnjem lošem vremenu i nestanku električne energije prostor u holu oš. Radoš Tošić ispunilo je više od sedamdeset povratnika.

Prisutne su pozdravili predsednik Privremenog organa opštine Istok Mališa Đurić i paroh osojanski Jovan Cvetković.

Predsednik Privremenog organa za Istok Mališa Đurić je rekao da se godišnjica povratka prvi put obeležava na ovakav način.

„Ovo je prvi put da ovako nešto počinjemo. Možda je trebalo ranije ali nikada nije kasno. Mi znamo, bar ovi prvi povratnici, obeležavali smo taj dan, pošto nam je to balženo počivši mitropolit Amfilohije ostavio u amanet, mi smo to prihvatili da to obeležavamo i obeležavali smo to baš na ovom mestu. Ovde je nekada bilo dvesta ljudi ili dvesta pedeset a domaćini su bili povratnici sve do 2009-te godine, a onda je to opština preuzela. Ovo je jako lepa stvar i još ova dva dana ćemo imati aktivnosti. U subotu je glavna manifestacija i počeće u 8 sati sa liturgijom koju će služiti dva episkopa“, rekao je Đurić.

Paroh osojanski Jovan Cvetković poručio je okupljenim povratnicima da ovaj sabor treba da postane zavetina i da se proslavlja Đedov sabor.

„Kao što vas je pre dvadeset godina molio balaženopočivši mitropolit, a što ste poslušali, da i mene poslušate, da vam ovo ostane kao zavetina, da dok je god Srpčadi na ovom prostoru, da se proslavlja Đedov sabor. Nema boljeg no da proslavljamo đeda, jer je đedo i naš i božiji a uvek nam to treba. Uvek nam treba onaj koji će nas svojom molitvom zastupati pred bogom“, rekao je paroh osojanski Jovan.

Paroh osojanski Jovan je naveo da ima slišnosti između povratnika i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

„Kao što ste vi pre dvadeset godina došli na pusta ognjišta, na zgarišta svojih predaka, tako je i blaženopočivši mitropolit pre trideset godina došao u svoju Crnu Goru gde je duhovnost zamrla a gde je za njegova života vaskrsla. Da gospod bog da da život vaš ovde sa đedom vaskrsava“, rekao je okupljenima paroh Jovan.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Povodom dvadeset godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Osojane, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“, organizuju Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija. Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje.

NAJNOVIJE

Više