U Osojanu završen “Đedov sabor“

(Foto: Radio Goraždevac)

Liturgijskim okupljanjem u crkvi Setog Arhangela u Osojanu obeležen je treći a ujedno i poslednji dan sabora povodom dvadeset godina povratka, koji ove godine nosi naziv “Đedov sabor”, u znak sećanja na blaženopočivšeg mittropolita Amfilohija.

Liturgiju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.

U svojim besedama oni su posebno istakli važnost opstanka povratnika u Osojanu ali i podršku koju su dobijali od blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

“ Na poziv nas i meštana ovoga sela da danas služimo svetu liturgiju na jubilarni dan dvadeset godina od povratka meštana ovoga sela 2001 godine, hvala ti za svu svoju ljubav prema našim svetinjima na Kosovo i Metohiju i našem napaćenom narodu koji istrajava u podvigu opstajanja na ovim svetim prostorima. Havla ti što si produžio  Božansko delo našeg dragog mitropolita blažene mu spomeni Amfilohija koji je pre dvadeset godina ovde služio svetu litrugiju i ukrepio ovaj narod Božiji na nemogući podvig obnove, povratka i vaskrsenja ovoga sela i života ovde“, poručio je u besedi vladika raško-prizrenski Teodosije.

“Vaše stradanje ovde 1999 godine bila je golgota narodna, ali i Hristova golgota i raspeće narodno i Hristovo raspeće, jer se Gospod uvek poistovečuje sa svojim narodom. Vaš povratak na svoja ognjišta i ako su bila porušena i sagorela to je bio početak vaskrsenja. Ovaj jubilarni dan nakon dvadeset godina možemo da doživimo kao i doživljamo ga kao malo vaskrsenje. Povratak može biti i ovajkav i onakav, ali vaš povratak je bio zaista veličanstven, nešto najlepše i najuzvišenije što se dogodilo posle stradanja 1999 godine. Sećam se dolazio sam sa blaženopočivšim mitropolitom koji je vama u to vreme mnogo pomogao, pre svega moralno a pomagao je i na drugačiji način, sećam se kada smo dolazili u Osojane bili ste pod šatorima, i do duboko u jesen i smrzavali ste se pod šatorima ali to vam je sve bilo i drago i slatko jer ste bili svoj na svome “, poručio je u besedi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti koji su došli da podrže povratnike u ovom kraju. Oni koji su među prvima došli nakon sukoba 1999-te godine kažu da je to bio jedan jako težak period ali da se danas bolje živi.

“Prva faza naseljavanja u Osojane je zaista bila junački deo narodu ovom i ove sredine. Sigurnost je osnovni elemenat čovekovog življena, živeli mi u Americi, Africi, Aziji nije mnogo bitno, bitno je da ima normalnog uslova za život. Ovde narod živi normalno, ima škola, ambulanta, svega ima ali ima nešto što možda nije da se kaže za ovu priliku, da mnogo više o sudbini o ovom narodu ovde odlučuju u Beogradu nego ovaj narod ovde u ovoj dolini“, kaže Dragan Radunović jedan od povratnika.

Predsednik privremenog organa Mališa Đurić obratio se prisutnima, rekao je da je narod sa verom u mitropolita Amfilohija i sveštenstvo smogao snage da ostane u Osojanskoj dolini.

“Te 2001 godine povratak srba u Osojane bila je velika medijska vest, za neke pitanje da li ima života u paklu. Sada nakon toliko godina ne blede slike zapaljenog i opustošenog Osojana. I dok se povratnicima srce ledilo i razum postavljao nebrojano nerešenih pitanja kao u biblijskim dogadjajima, pojavio se sa svojim sveštenstvom blaženopočivši mitopolit Amfilohije. Na otvorenom nebu pored porušene crkve Svetog Arhanglea u Osojanu, gde nebo beše jedini krov, okrenut prema istoku sa krstom u ruci, visoko podignutog u vazduhu mitropolit započe molitvu a narod prihvati ozarena srca“, poručio je u poruci Mališa Đurić.

Povratnici iz ovog kraja svake godine obeležavaju dan kada su se u ove krajeve vratili prvi povratnici. Ove godine povodom dvadeset godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Osojane, sabor su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica. Sabor po prvi put nosi naziv “Đedov sabor”, u znak sećanja na mitropolita Amfilohija, jednog od najzaslužnijih za povratak u ovaj deo Metohije.