Brnjak i Jarinje – blokirani i mirni, Merdare – gužva, čekaju tablice

Protest u brnjaku ( Foto: Kossev)

Izvor: Kossev

Ovog jutra na dva prelaza na Severu Kosova, mirno je. Putevi su i dalje blokirani te nema putničkog saobraćaja osim prelazaka pešice. Na Merdaru su već gužve za probne RKS tablice.

U neposrednoj blizini prelaza, kao i juče su raspoređene specijalne jedinice kosovske policije.

Kakva je trenutna situacija sa Brnjaka, za KoSSev je ovog jutra deo atmosfere prenela novinarka Gračanica online Ana Ćup-Marković, koja prati dešavanja na Brnjaku od jutros:

„Ovde je trenutno mirno. Okupljeni se smenjuju, očekuju da uskoro stigne još ljudi. Nije ih uplašio jučerašnji suzavac, to su mi rekli. Nastavljaju da blokiraju dok se ne reši. Stiglo je pojačanje blindiranih vozila, oko pet. Oni se nalaze na prvom punktu, oko dva kilometra niže od prelaza. Oni su upravo napravili novi punkt i ne dozvoljavaju ljudima da dođu gore, to jest u pojasu od dva kilometra ka samom prelazu. Najviše okupljenih je kod mosta odakle ne mogu gore. Na samom prelazu je mirno“.

I na Jarinju je mirno bili i tokom noći i jutros.

Inače, nisu samo specijalne policijske jedinice te koje se smenjuju. Na prelaze se od juče upućuju zaposleni u pojedinim institucijama koji smenjuju jedni druge.

Na Merdaru gužve

Merdare (Foto: Kossev)

Za to vreme, na Merdaru su već velike gužve onih građana koji čekaju probne tablice RKS, a imaju vozila sa srpskim tablicama. Izdavanje se vrši u montažnom objektu sa kosovske strane u neposrednoj blizini samog prelaza.

U opštinama na Severu, još uvek se voze automobili sa dosadašnjim tablicama, a to su registracije iz centralne Srbije, srpske registracije gradova na KiM-u, i RKS. Ipak, građani su zbunjeni, a mnogi od njih i upadljivo iznenađeni „brzinom i lakoćom primene novog dogovora“.

Od juče, i našem portalu stižu brojni upiti o pravilima, kakvi propisi su u primeni, i ako se primenjuje najnovija odluka kosovskih vlasti, šta ona podrazumeva.

Na ovo pitanje i naš portal i dalje ima delimičan odgovor, s obzirom na to da još uvek nije izdato uputstvo za nekoliko hiljada vozača putničkih vozila sa srpskim tablicama gradova na KiM.

Kako je potvrdio kosovski MUP od juče, građani od danas mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na svim prelazima.

„Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice RKS“, navelo je ovo ministarstvo.

Privremene registarske tablice moraju da budu istaknute na vidljivim mestima na automobilu i za ove tablice taksa iznosi 5 evra a one važe 60 dana. Vozači istovremeno dobijaju sertifikat kao zamenu za potvrdu o registraciji vozila.