Kosovski MUP: Za 24 časa izdato blizu 1.500 probnih tablica

Probne tablice (Foto: Facebook)

Iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je u protekla 24 časa izdato 1.455 probnih registarskih tablica.

Odluka kosovskih vlasti da uvedu recipročne mere po pitanju srpskih registarskih tablica, sprovodi se od juče. 

To znači da vozači koji imaju vozila sa srpskim registarskim oznakama, moraju da ih zamene probnim tablicama koje izdaje kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog ove odluke, Srbi sa severa Kosova dva dana zaredom blokiraju prelaze Brnjak i Jarinje. Na ovim prelazima od juče ujutro, raspoređeni su i pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije. Saobraćaj je na Brnjaku i Jarinju obustavljen u oba pravca, osim za pešake.

Iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova navode da se Kosovska policija “kontinuirano starala o održavanju javnog reda i bezbednosti, te preduzimala sve neophodne operativne i logističke mere kako bi omogućila slobodno kretanje ljudi i robe na nivou zemlje”.

Ujedno su pozvali građane da umesto Brnjaka i Jarinja, po mogućnosti, koriste druge prelaze zbog „stvaranja mogućih prepreka“.

Takođe su situaciju ocenili mirnom i bez incidenata, dodajući da će policija nastaviti sa izvršavanjem svojih dužnosti, a “u interesu očuvanja reda, mira i javne bezbednosti u zemlji”.