Osmani i Selaković na radnoj večeri sa Boreljom: Ko je konstruktivna strana a ko diže tenzije?

(Foto: Kosovsko predsedništvo)

Reakcije u vezi sa situacijom na severu Kosova nakon uvođenja reciprociteta za srpske registarske tablice i dalje traju. Ovog puta reakcije stigle su iz Njujorka posle radne večere visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozepa Borelja. 

Ovoj radnoj večeri prisustvovali su, uz lidere sa Balkana, kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

“Izrazio sam naše neslaganje i neprihvatljivost izjava u kojima se podjednako Beograd i Priština, kao da su jednako svojim aktivnostima doprineli aktuelizaciji ove poslednje krize, pozivaju na smirivanje tenzija i da postavim pitanje šta smo mi to uradili da bi do tih tenzija došlo,” kazao je šef srpske diplomatije, stoji u saopštenju srpkog MSP-a. 

On je takođe, kako se dodaje, ukazao na to da je Beograd i te kako posvećen dijalogu, ali i da neće prihvatati nikakve “jednostrano nametnute poteze, pogotovo kroz kriminalne aktivnosti i da takvi potezi obesmišljavaju dijalog”.

Naglasio je da Beograd želi da nastavi dijalog, ali da je potrebno da se stvari vrate na stanje pre poslednjih dešavanja na severu Kosova. 

Sa druge strane, kosovska predsednica tvrdi da je upravo Priština konstruktivna strana u procesu dijaloga, dodajući da ovaj proces “mora da se završi međusobnim priznanjem u aktuelnim granicama i sa aktuelnim pravnim poretkom”.

Navodi i da su kosovske institucije, kada je u pitanju reciprocitet za registarske tablice, “ispunile zakonski aspekt sprovodeći sporazum iz 2011. i 2016. godine o registarskim tablicama”.

“Napore za podizanjem tenzija i destabilizacijom od strane ilegalnih struktura koje podržava Srbija, mora osuditi sama EU“, kazala je Osmani.