Kakve poruke šalju bilbordi “Dobrodošli u ZSO”?

Bilbord-Gračanica (Foto: Kancelarija za KiM)

Osim postavljanja barikada na severu, kao odogovor na uvođenje recipročnih mera po pitanju registarskih oznaka, pojavili su se i bilbordi sa porukom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”. Ovaj postupak je izazvao reakciju institucija na Kosovu, pa je zbog bilborda bilo i privođenja u Policiju i skidanja plakata na pojedinim mestima južno od Ibra. Čitava situacija navodi da se zapitamo: kakvu poruku šalju bilbordi, ali i kome i zašto oni toliko smetaju?

„Prvo i osnovno pitanje je zašto bi to nekome smetalo? Da li to nekoga vređa? Koga vređa? Reč koju su svi proteklih, ne znam više koliko godina, ponavljali milion puta `Zajednica srpskih opština`. To je najviše ponavljana reč posle `nezavisnosti` na ovom terenu. ZSO je termin koji živi paralelno sa našim životima i, nažalost, u toj paralelnoj stvarnosti je ostao, jer je ostao mrtvo slovo na papiru, jedno veliko prazno ništa”, kaže za RTV Kim predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Dopisnica Dojče velea Milica Andrić Rakić mišljenja je da su bilobrdi zapravo poruka međunarodnoj zajednici i evropskom posredniku u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku. Ona veruje da je ovaj potez smišljen u Beogradu, podsećajući pritom da je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo ZSO na konferenciji za štampu u ponedeljak.

“Onda su se par sati nakon toga pojavili (bilbordi), tako da mislim da je (to) osmišljeno gore. To je najpre poruka međunarodnoj zajednici jer vidimo, i sada su izašli neki tekstovi, da je sada jedan od zahteva Srbije za povratak u pregovore formiranje ZSO i mislim da će se oni koristiti, najverovatnije, ovim argumentom koji je iskoristio i Kurti, pošto on tvrdi da je sporazum o slobodi kretanja istekao i da on stoga može da postavlja nove uslove za slobodu kretanja, a bez pregovora sa dve strane. Isto tako, postojao je rok za formiranje ZSO”, kaže ona.

Na bilborde koji podsećaju na neispunjene obaveze o ZSO prištinske vlasti reaguju kontra porukama – da ZSO neće biti formirana. U tome se slažu i predsednica Kosova Vjosa Osmani i prištinski pregovarač Besnik Bisljimi. Međutim, na obaveze kosovske vlade iz Briselskog sporazuma podseća profesor i analitičar Beljulj Bećaj.

“Ja sam govorio javno, a ponoviću još jednom, pitanje ZSO je naša institucionalna obaveza. Mislim da ova poruka treba da se shvati ozbiljno od strane aktulene vlasti na Kosovu. Mislim da je pitanje blokade vezano sa dogovorom oko početka implementacije. Onog trenutka kada se strane dogovore da će početi sa implemetacijom, mislim da će doći do deblokade tablica sa obe strane i to bi bilo racionalno rešenje“, smatra Bećaj.

Imaju li srpski predstavnici plan po pitanju formiranja ZSO, da li su kadri da je sami oforme, ili su ovi bilbordi samo ispipavanje pulsa?

„Srbi su sposobni da formiraju ZSO kao minimum početka svoje slobode i autonomije. ZSO nije nikakvo idealno rešenje, ali to je početak našeg povratka u grad, naše suštinske autonomije, naše vezanosti za glavni grad koji mi želimo da bude naš glavni grad, to je početak našeg povratka u grad i normalnog života, a nikako neka dovršena zakonska konstitucija , idealni poklon albanskih institucija, međunarodne zajednice… Dvadeset godina smo u neslobodi i to što se pojavi ZSO kao nekakav bilbord i kao izraz naše želje da imamo nešto svoje, nekome smeta. Onda shvatite u kom stanju živimo i kakvo je ovo društvo”, kaže Živojin Rakočević.

A šta prediviđaju Kosovski zakoni?

„Ja sam se pre par godina bavila baš tom temom i jedna vrsta zajedničkog administrativnog tela već sada može da se formira, na zahtev gradonačelnika opština, i da se taj zahtev preda kosovskoj vladi, to je na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o međuopštinskoj saradnji. Dakle, kosovski zakonodavni okvir već predviđa mogućnost opština da zajedno izvršavaju određene postojeće nadležnosti, da formiraju zajedničko administrativno telo koje će se baviti nekom od nedležnošću opština. ZSO je nešto slično tome, ali sa malo većim nadležnostima”, kaže Milica Andrić Rakić.

Nakon što su se bilbordi sa porukom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština” pojavili na Jarinju, ubrzo su postavljeni i u Severnoj Mitrovici, da bi juče prilikom postavljanja u Gračanici reagovala Kosovska policija koja je privela trojicu mladića. Organi reda uklonili su istu poruku koja je osvanula u Ranilugu i Novom Brdu.