Vučić: Jasno smo im rekli koje su naše granice

Aleksandar Vučić (Foto: Predsedništvo)

“Veoma sam zabrinut zbog prebijanje Srba, ali to je pitanje i za NATO i za EU zašto to dozvoljavaju. A mi smo im jasno rekli koje su granice do kojih ćemo trpeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerkanci, veoma, veoma precizno smo rekli i veoma precizno smo rekli koji su naši potezi, kojim redosledom idu naši potezi.”

Nove su poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Budimpešte, a u reakciji na situaciju na severu Kosova. 

Osvrnuo se i na saopštenje Evropske unije. Oni su pozvali rukovodstva u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima.

“Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja, i snažno apelujemo na obe strane da ga u potpunosti iskoriste,” naveli su, dodajući da još jednom naglašavaju da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine ostaju važeći i obavezujući za obe strane.

“Hvala im na tome, dobro je da važi Briselski sporazum, očekujem sutra hitan sastanak Upravljačkog tima oko ZSO, nadam se da nećemo čekati narednih 9 godina,” kazao je Vučić u obraćanju medijima u Budimpešti.  

Govorio je i o “licemerju” pojedinih evropskih predstavnika i “lažnoj kombinaciji korišćenja pojedinih normi sporazuma” iz 2011. i aneksa 2016. i pitao zašto onda hapse one koji su kačili panoe na kojima piše Zajednica srpskih opština. 

“Ali nije u 11. (srpskoj opštini, prim. aut.) kačeno to, nego u ovih 10 koje su nesporne. Oni su počeli da hapse ljude. Dakle, kad vam nešto treba, onda kao sa švedskog stola možete da koristite i poluinformacije i polupravila da zloupotrebljavate na najgori način, da preduzimate unilateralne akcije i da zauzimate sever. Da se ne lažemo, to radite,” kazao je. 

“Ja verujem u hrabrost našeg naroda, a bude li pokušaja fizičkog ugrožavanja kao 2004. godine ili pokušaja progona našeg stanovništva kao što je bilo 1995. iz Republike Hrvatske, to se neće dogoditi,” poručio je srpski predsednik. 

Ovo je bilo njegovo četvrto obraćanje medijima od 20. septembra otkad traje blokada prelaza na severu Kosova usled reciprociteta za srpske registarske tablice koje sprovode kosovske institucije. 

O situaciji na severu Kosova pratite na našoj Internet stranici.