Diplomate: „Momentalna deeskalacija!“

(Foto: Kossev)

I dok traju blokade magistralnih puteva preko Brnjaka i Jarinja zbog primene odluke kosovske vlade da se za srpske tablice uvedu RKS tablice, sa istovremenim prisustvom i specijalnih snaga Kosovske policije i Srba koji protestuju, a tenzije se preko medijskih izveštaja podižu, inteziviraju se i napori međunarodnih aktera da situacija mora da „deeskalira momentalno“.

Vršilac dužnosti otpravnika poslova misije Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Nikolas Džej Điakobi sastao se u četvrtak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Dobar sastanak sa premijerom Kurtijem o važnosti ponovnog uključivanja u dijalog uz posredovanje EU radi rešavanja registarskih oznaka i drugih pitanja. Potrebni su momentalni koraci kako bi se napetost smanjila“, napisao je Điakobi na Tviteru i upozorio:

„Akcije mogu da imaju nepredvidive posledice sa štetnim uticajem na svakodnevne živote građana“.

„U potpunosti se slažem. Deeskalacija i ponovno angažovanje su momentalna potreba“, nadovezao se nemački ambasador u Prištini Jern Rode, retvutujući poruku američkog kolege.

Juče se oglasio i šef UNMIK-a Zahir Tanin, pridružujući se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva“.

SPGS Tanin iz Njujorka podseća sve strane da jednostrane akcije nose opasnost od eskalacije i da se moraju izbegavati u interesu mira, bezbednosti i bezbednosti stanovništva.

„Pozivam sve strane da pokažu odgovorno vođstvo i preduzmu trenutne korake ka izbegavanju tenzija kroz proces političkog dijaloga“, rekao je SPGS Tanin.

Prethodno je na smanjenje tenzija pozvala i EU, preko Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja, a potonji je takođe upotrebio reč „deeskalacija“.

Kvinta se ove nedelje sastala u Prištini sa Aljbinom Kurtijem a u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem.

U toku je peti dan blokade puteva na Severu Kosova. Blokirani su magistralni putevi preko Jarinja i Brnjaka. Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić.

Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova, a sve su učestaliji izveštaji o incidentima, koje potom demantuje Kosovska policija.