30.4 C
Pec
3. jul 2022

Federiči: KFOR razgovarao sa svim stranama povodom prekida protesta na Severu

KFOR je preduzeo dalje korake na terenu uvećanjem patrola duž glavnih saobraćajnih puteva koji su blokirani i raspoređivanjem svojih jedinica na prelazima Jarinje i Brnjak, nakon potvrde KFOR-a, oglasio se i glavnokomandujući ove misije, general Franko Federiči.

Federiči navodi da KFOR postupa u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

Glavnokomandujući KFOR-a je ujedno podsetio da su predstavnici ove misije vodili razgovore sa svim uključenim stranama povodom prekida protesta na Severu Kosova.

„Usvojene mere, o kojima je komandant KFOR-a prethodno razgovarao sa svim institucijama na Kosovu i sa gradonačelnicima severnih opština, imaju za cilj da favorizuju brzu deeskalaciju napetosti stvorenih u protekloj nedelji i vraćanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu“, precizirao je Federiči.

Podsetimo, pre Federičija, iz KFOR-a je takođe potvrđeno za KoSSev da su na Severu, kao i na celom Kosovu, uvećali broj rutinskih patrola.

„KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo“, potvrdio je KFOR u saopštenju za KoSSev.

Prethodno su se četiri gradonačelnika sa Severa sastala sa komandantom КFOR-a.

„Кomandant КFOR-a je rekao da se КFOR neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva“, naveli su u zajedničkom saopštenju ranije danas.

U toku je osmi dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koju je pratilo raspoređivanje specijalnih jedinica Kosovske policije na dva prelaza.

Pre dva dana su izgorele dve kancelarije u opštini Zubin Potok u kojoj se nalazio centar za registraciju vozila – odnosno mesto za izdavanje probnih RKS tablica, a u isti takav centar u Zvečanu u istoj noći su (u)bačene dve bombe koje nisu eksplodirale.

Vojska Srbije je u stanju povišene borbene gotovosti. Prethodnih dana glavni naslovi u kosovskim medijima i delu prorežimskih srpskih medija su podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, srpske trupe s druge strane Jarinja, kao i jučerašnji dolazak ruskog ambasadora i srpskog ministra odbrane na samo Jarinje.

Danas popodne portparol EU, Peter Stano, potvrdio je za KoSSev da će se u sredu u Briselu sastati glavni pregovarači u tzv. tehničkom dijalogu – Petar Petković i Besnik Bisljimi. Za sada, kao i prethodnog puta nakon sastanka ove dvojice početkom septembra, izostaje potvrda da će se sastati i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti.

NAJNOVIJE

Više