Najavljeni kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj 2022. posetio srpske sredine na Kosovu

Žak-Federik Poason sa domaćinima u Velikoj Hoči (Foto: Radio Goraždevac)

Jedan od kandidata na sledećim predsedničkim izborima u Francuskoj Žan-Frederik Puason zajedno sa svojom delegacijom boravio je u poseti Kosovu i Metohiji  od 24. i 25. septembra. U sklopu posete organizovan je obilazak manastira Gračanice i Dečana i susret sa predstavnicima Srba u Velikoj Hoči.

Imajući u vidu da je reč o političaru koji neguje tradicionalne hrišćanske vrednosti, svrha njegove posete je bila podizanje svesti francuskih birača i javnosti o problemima sa kojima se susreću pravoslavni bratski narodi. Njegovo putovanje je organizovao Pol Antoan, generalni sekretar Francuskog Udruženja za mir na Kosovu i saradnik portala Novi standard za koji je objavio nekoliko zapaženih priloga. Pol Antoan je vraćen sa aerodroma u Prištini jer mu je zabranjen ulazak na Kosovo, ali  poseta je ipak ostvarena.

Delegacija iz Francuske se u Visokim Dečanima sastala sa igumanom manastira arhimandritom Savom Janjićem sa kojim su razgovarali o životu i problemima Srba na Kosovu i Metohiji. U Velikoj Hoči je održan sastanak sa predstavnicima srpskih institucija: parohom velikohočanskim Milanom Stojkovićem, predsednikom Privremenog organa opštine Orahovac Aleksandrom Micićem, direktorom OŠ „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči Markom Spasićem, direktorkom „Gimnazije Orahovac“ Dobrilom Vitošević, predsednikom Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa teritorije opštine Orahovac Negovanom Mavrićem, profesorom i novinarom iz Orahovca Oliverom Radić, i vlasnikom vinarije Duša Metohije Ljubišom Đuričićem koji je pomogao u organizaciji posete.

Direktor osnovne škole Marko Spasić je poželeo dobrodošlicu gostima iz Francuske, govoreći da je ovaj susret potvrdio tradiciju prijateljstva između srpskog i francuskog naroda.

Žan-Federik Pauson se zahvalio domaćinima iz Velike Hoče na dočeku.

„Ja sam predsednik jedne i jedine partije u Francuskoj koja se bavi hrišćanskim vrednostima, Mi smo mala partija i to govori kakvo je stanje u Francuskoj, jer samo mi branimo tradiciju i prave vrednosti i nismo zaboravili na prijateljstvo između Srbije i Francuske. Naša poseta ima za cilj upoznavanje sa situacijom u kojoj Srbi žive na Kosovu, jer se bojimo se da će slično desiti i u Francuskoj, jer u Francuskoj ima nekih teritorija gde Francuzi žive bukvalno kao vi u enklavi. Nije svugde ali postoji“, rekao je Pauson.

Predvođeni domaćinima posle sastanka članovi francuske delegacije su posetili crkvu Svetog Stefana u Velikoj Hoči, Gospodarsku kuću i vinariju Duša Metohije.

Planirana poseta Prizrenu nije realizovana jer je bilo nedovoljno vremena.

Na polasku je Žan Federik rekao da su i on i ostali iz njegovepratnje impresionirani posetom i da će po povratku u Francusku učiniti sve da prenesu Francuzima kako žive Srbi na Kosovu.

„Ispričaćemo Francuzima o vama, o vašim životima i o nepravdama sa kojima se svakodnevno suočavate. Mi smo znali šta se dešava na Kosovu, ali sad smo imali prilike da osetimo ne samo mozgom nego i srcem. A to je velika razlika“, rekao je Žan-Frederik.

Lider francuskih demohrišćana svoje impresije nakon posete Kosovu podelio je sa svojim pratiocima na Tviteru.

Poslednji dan na svom putovanju Žan-Frederik je proveo  u Beogradu gde se susreo sa Arnoom Gujonom.

,,Bili su zadivljeni lepotama srpskih manastira i osećajem mira unutar njihovih zidina. Bili su oduševljeni gostoprimstvom srpskog naroda i osmesima dece… Ali bili su zaprepašćeni odsustvom osnovnih ljudskih prava i sloboda za Srbe i druge nealbanske populacije. Zabrinjava ih pravno i fizičko nasilje koje se konstantno vrši nad Srbima od kraja rata do dana današnjeg. Zabrinjava ih to što se to dešava bez značajnih reakcija međunarodne zajednice. U našem dugom razgovoru predstavio sam im poslednja dešavanja na severu Kosova oko tablica kao i slučaj Ivana Todosijevića, Srbina iz Zvečana osuđenog na dve godine zatvora u Prištini zbog izgovorene reči. Sloboda govora treba da bude svetinja, za sve i svugde“, napisao je Gujon na svom fejsbuk profilu.

Gujon se zahvalio Polu Antoanu koji je sve to organizovao i kome su prištinske vlasti nedavno zabranile ulazak na Kosovo.

„Ovo je bila druga grupa poslanika i senatora koji su od početka godine obišli Kosmet. Trudićemo se da ih bude još više u budućnosti jer jedino na licu mesta, u getima u kojima se susrećete sa obespravljenim Srbima, možete da shvatite užas koji se dešava pred našim očima u centru Evrope. Ono što sam video i svedočio prethodnih 17 godina treba da vidi svako kome je stalo do poštovanja ljudskih prava i sloboda“, napisao je Gujon na svom Fejsbuk profilu.