Kancelarija za KiM: Incident posledica bezumnih akcija Prištine

“Jučerašnji napad na grupu Srba koji su otišli u južni deo Кosovske Mitrovice kako bi obavili administrativne poslove, prava je slika i prilika današnjeg društva na samoproglašenom ’Кosovu’, koje je godinama građeno na otrovnoj i bezumnoj mržnji prema srpskom narodu i svemu što je srpsko”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

Incident koji se dogodio juče je još jedna u nizu provokacija prištinskih vlasti, dodaje se.

“Ovaj nedopustivi incident nastavak je i posledica bezumnih akcija Prištine čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prelazima na severu КiM”.

“Multietničko društvo se ne pravi noževima, flašama, demonstracijama sile, niti mržnjom prema komšijama i sugrađanima, a ovih dana je postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje”, stoji u saopštenju.

Dalje se apelauje na one koji pozivaju “dve strane” na deeskalaciju da “otvore oči” i vide da je na drugoj strani “nezaštićeni narod, ugroženih prava”.

“Srbi neće biti meta za iživljavanje ekstremista, jer napad na svakog Srbina na Кosovu i Metohiji je napad na čitav srpski narod, a inspiratori hajke na naš narod odgovaraće za to što čine”, zaključuje se.