Preko barikada do Zvezde

(Foto: OFK Dif)

Novak Marković – mlada fudbalska zvezda sa Severa Kosova, već godinama igra za lokalni OFK Dif, a od 2020. nosi dres i crvenobelih. Put do Beograda je dug, te neretko sate provodi u autobusu kako bi mogao da zaigra u dresu Crvene Zvezde. Usled novonastale situacije na Severu Kosova, kao i svi ostali, Novak je prinuđen da pri povratku pešice pređe preko Jarinja. Nakon što zaobiđe specijalce, probija se kroz redove kamiona i parkiranih vozila. Ipak, ovom sportisti ništa nije teško, jer, kako kaže – ljubav prema fudbalu nadjačava sve.

Novak je rođen 2010. godine i pohađa Osnovnu školu u Žerovnici. Nije prošlo mnogo kada je prvi put šutnuo fudbalsku loptu i zaljubio se u sport.

Svoj put ka Zvezdi započeo je u FK Trepča, nakon čega je nastavio da radi ono što voli u drugom lokalnom klubu OFK Dif.

Talenat upotpunjen velikim trudom i radom, urodio je plodom.

„Njegov talenat nije mogao da ostane nezapažen. Širom Srbije igramo, non-stop smo na turnirima i ne može da prođe bez toga da neko iz drugih kubova ne priđe i pita ‘odakle je ovaj mali, gde igra’. Fudbalski rečeno – žele svi da ga vrbuju“, kazao je za KoSSev trener OFK Dif, Njegoš Bulatović.

Kvalitet igre Markovića, međutim, zapao je za oko i rukovodstvu jednog od najvećih fudbalskih klubova u Srbiji – Crvenoj Zvezdi.

„Sticajem okolnosti, ja sam se bavio fudbalom i igrao sa svim tim trenerima. Jedan od trenera je moj drugar u Crvenoj Zvezdi koji me je zvao mesecima da ga dovedem“, dodao je Bulatović, i sam nekada perspektivan fudbaler.

A nakon što su se uverili da je ova mlada zvezda spremna za takav korak, i na to roditelji pristali, mali Novak se uputio ka stadionu crveno-belih.

„Našli smo pravi tajming, on je zadovoljio trenera Savković Milana, i eto on je gore u Zvezdi, trudi se i za sada ide sve kako treba. Oni su zadovoljni sa njim i verujte mi da je, pre svega, njegov talenat, sve opčinio“.

Novak je i dalje član OFK Dif, dok za Beograd odlazi kada ima pripreme i utakmice.

Bulatović kaže da je izuzetno ponosan na to što član OFK Dif ima priliku da zaigra za jedan od najvećih srpskih klubova.

„Mi smo izuzetno ponosni na to. On je ovde s nama, on je naš član i kad god ima prilike, kada Crvena Zvezda organizuje turnir, on putuje – ide sa Zvezdom na turnir, pripreme – tokom nedelje. Žargonski rečeno – muči se, ali daće Bog i nadamo se da će sve to da se isplati jednog dana“.

Kaže da je rukovodstvo kluba Crvene Zvezde iznenađeno Novakom, ne samo zbog njegovih sposobnosti, već i zbog volje, istrajnosti i ljubavi prema fudbalu.

„Oni su oduševljeni time da jedno dete, da bi došlo na trening i vratilo se pređe preko 600 kilometara u oba pravca. Sada je situacija takva da su Jarinje i Brnjak blokirani, ali za prave šampione ništa ne može da bude blokirano“, zaključuje Bulatović.

A da je mali Novak šampion govori upravo njegova istrajnost.

Ovaj fudbaler se baš ovog vikenda vratio sa treninga u Crvenoj Zvezdi. Kao i svi drugi putnici, na samom prelazu Jarinje koji je duže od nedelju dana blokiran za automobile, izašao je iz autobusa, te se dao u višekilometarsku šetnju. Nakon što je prošao pored pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije, probijao se kroz duge redove kamiona i drugih parkiranih vozila.

Kaže da mu nije baš lako, kao i da često za Beograd putuje, ali i da ljubav prema fudbalu nadjačava sve.

„Krećem u 15 do 9 ujutru, stižem u tri. Imam u osam ili pola devet trening. Nekada svratim kod druga i prespavam, a ponekad se vratim odmah nakon treninga. Teško je, ali moram, volim fudbal. Ljubav prema fudbalu je toliko jaka da nema prepreka“, poruka je ovog fudbalera.

Iako već ekspert u svom sportu, kaže da nema omiljeni klub, te da ne zna gde bi sebe video u budućnosti. Ipak, za sada je srećan tu gde jeste i samo želi da nastavi da se bavi onim što voli.

Dodaje i da mu je bilo fenomenalno kada je prvi put zaigrao u dresu Crvene Zvezde, te da je u Beogradu stekao nova prijateljstva.