Još tri miliona dolara od USAID-a za Kosovo

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i direktorka USAID-a na Kosovu Zejna Salahi (Foto: Info služba kosovske predsednice)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i direktorka USAID-a na Kosovu, Zejna Salahi, potpisale su sporazum o saradnji na osnovu kojeg će Kosovo dobiti dodatna tri miliona dolara, pa ukupna vrednost granta koji ima za cilj unapređenje usluga sada premašuje 40 miliona dolara.

U saopštenju kabineta kosovske predsednice navodi se da je cilj potpisivanja pomenutog sporazuma “omogućavanje boljih usluga građanima od strane odgovornih institucija, kao i povećanje mogućnosti za inkluzivno demokratsko i ekonomsko učešće građana”.

Novac će, kako stoji u saopštenju, biti utrošen na “poboljšanje saradnje građana, civilnog društva, preduzeća i javnog sektora kako bi lokalne zajednice u povoljnijoj poziciji sledile razvojne ciljeve Kosova”.

Prvobitni sporazum vredan 33 miliona dolara, Osmani je sa USAID-om potpisala u novembru 2020. godine.

Zatim je u maju 2021. godine potpisan prvi amandman sporazuma koji Kosovu obezbeđuje dodatna finansijska sredstva u iznosu od 1,6 miliona američkih dolara.

Nakon toga potpisan je i drugi amandman, kojim je Kosovo dobilo dodatnih 3,8 miliona, dolara što u konačnom zbiru, zajedno sa današnjim trećim amandmanom, iznosi više od 40 miliona američkih dolara.