Lajčak odvojeno sa Petkovićem i Besljimijem: Nastavićemo diskusije tokom celog dana

(FOTO: Miroslav Lajčak/Twitter)

Na deseti dan od kada su blokirani prelazi Jarinje i Brnjak i kada je doneta odluka kosovske vlade o zabrani korišćenja srpskih tablica na teritoriji Kosova, u Brisel su otputovali glavni pregovarači Prištine i Beograda, s ciljem pronalaska rešenja za novonastalu situaciju na Severu Kosova.

Ranije danas, sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine sastao se predvodnik prištinske delegacije, Besnik Bisljimi, a potom i šef srpskog pregovaračkog tima, Petar Petković.

„Jutros sam imao dva odvojena susreta sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bismo razgovarali o načinima rešavanja trenutne krize. Nastavićemo naše diskusije tokom celog dana”, napisao je Lajčak u objavi na Tviteru.

Sa Petkovićem i Bisljimijem sastao se u Briselu i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Gabriel Eskobar, javlja Gazeta Express.

Eskobar je, kako prenosi ovaj medij, kazao da podržava napore Evropske unije da se dođe do rešenja za novonastalu situaciju na Severu Kosova.

„Prioritet broj jedan je da se smanje tenzije. Sada su veoma visoke i treba ih odmah spustiti“, kazao je američki zvaničnik.

Precizirao je da bi što pre trebalo pronaći rešenje za registarske tablice, te da bi strane trebalo da se vrate dijalogu kako bi rešili otvorena pitanja.

Direktor Kancelarije za KiM, koji je i glavni pregovarač, te predvodnik prištinske delegacije, otputovali su danas u Brisel, nakon novonastale situacije na Severu Kosova.

U toku je deseti dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama uz raspoređivanje specijalnih jedinica.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Preko Jarinja i Brnjaka se i dalje ne može vozilima, samo pešice.

Do sada nije bilo incidenata na samim prelazima ako se izuzme bacanje suzavca na početku krize na Brnjaku, ali je do sada bilo tri van samih prelaza. Još uvek je nerazjašnjen slučaj prebijanja tri Srbina u šumi kod Brnjaka, koji nisu bili deo srpskih straža, a iz bolnice je jedan od njih posvedočio da su pretrpeli fizičko nasilje i stres od strane kosovskih specijalnih snaga.

Nedavno su izgorele dve kancelarije u opštini Zubin Potok u kojoj se nalazio centar za registraciju vozila – odnosno mesto za izdavanje probnih RKS tablica, a u isti takav centar u Zvečanu u istoj noći su (u)bačene dve bombe koje nisu eksplodirale. Ovi incidenti su dodatno podigli tenzije.

Takođe prethodnih dana glavni naslovi u kosovskim medijima i delu prorežimskih srpskih medija su podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, srpske trupe s druge strane Jarinja, te upravo dolazak ruskog ambasadora na samo Jarinje.

Evropski zvaničnici, kao i predstavnici međunarodnih misija na Kosovu i u Srbiji, pozivali su u prethodnim danima na „deeskalaciju situacije“, te da se o rešavanju novonastalog problema razgovara u Briselu.

O rešavanju ovog problema razgovaralo se i na Kosovu. KFOR je u komunikaciji sa predstavnicima Srba i prištisnkim zvaničnicima.

Kako je juče potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja, ova misija je iznela ponudu – da se specijalne kosovske jedinice povuku, kao i barikade, a da KFOR dodatno obezbedi Jarinje i Brnjak.

Svećlja je kazao da je Priština prihvatila ovakav predlog, ali ne i predstavnici Srba.

Iz Srpske liste je juče takođe povrđeno da su odbili ovakvu ponudu – navodeći kao razlog za odbijanje to da bi odluka kosovske vlade o RKS tablicama ostala na snazi.

Na pitanje KoSSeva da potvrde navode o ovakvom predlogu iz KFOR-a su juče naglasili da je komandant misije u redovnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih institucija i međunarodne zajednice, a kako bi se doprinelo deeskalaciji situacije na Severu Kosova.