CIK: Pripreme za izbore teku prema planu u svim opštinama, u Z.Potoku – situacija nepromenjena

Pripreme za izbore (Foto: Kossev)

Što smo sve bliži 17. oktobru – kada se održavaju lokalni izbori na Kosovu, predstavnici Centralne izborne Komisije na Kosovu sve češće zasedaju. Zaključak sa jučerašnje sednice je da se pripreme odvijaju prema operativnom planu u svim opštinama na Kosovu, a da je situacija nepromenjena u Zubinom Potoku, gde je tokom vikenda požarom bio zahvaćen Centar za registraciju, prenosi KosovaPress.

Nakon incidenta u Zubinom Potoku, članovi opštinske izborne komisije nisu otišli na posao, rečeno je na sastanku CIK-a prenosi ova agencija.

“Što se tiče situacije u opštinama na Kosovu, pripreme teku veoma dobro – prema operativnom planu. Iz poslednjeg izveštaja, posebno Opštinske izborne komisije u opštini Zubin Potok, nema promene, situacija je ista. To znači da se proces normalno odvija u svim opštinama Republike Kosovo, osim onog što je prijavljeno na poslednjem sastanku CIK-a za opštinu Zubin Potok. Situacija je ista“, rekao je on.

U odsustvu predsedavajućeg CIK-a, jučerašnjom sednicom je predsedavao član komisije Cemajlji Kurtis, koji je rekao da će poduzeti sve mere da se sve dovede u red.

“Nadam se da će sve proći kako bi se situacija normalizovala. Mi ćemo kao CIK preduzeti sve mere kako bi sve proteklo u najboljem redu“, rekao je on.

Na ovom sastanku je odobren budžetski zahtev za uređenje medijskog centra CIK–a, prenosi KosovaPress.

Podsetimo, kasno u noć 25. septembra, dogodio se požar u zgradi Opštine Zubin Potok. Kako su tada za KoSSev potvrdili iz vatrogasne stanice u ovoj opštini, požar je zahvatio dve kancelarije, te tek treba da se utvrdi uzrok.

Međutim, tog istog jutra, samo par sati kasnije, oglasio se kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, koji je saopštio da su zapravo nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju koji se nalazi u zgradi opštine, kao i da je ujedno izvršen napad „eksplozivnim napravama“ i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

U zasebnoj objavi, kosovski premijer je kazao da je požar u Z. Potoku namerno izazvan, te da su „napade“ u ovoj opštini i Zvečanu izvršili pojedinci koje podržava Srbija“, a kritikama Kurtija pridružili su se i drugi prištinski zvaničnici.

Za razliku od navoda koji su stigli iz Prištine, Opština Zubin Potok navela je kao mogući uzrok požara zastarele instalacije, ali i poručila da će sa konačnom ocenom izaći nakon što nadležni organi sprovedu istragu.