Obeležena dečija nedelja u Goraždevcu

Dečja nedelja u Goraždevcu (Foto: Radio Goraždevac i RTV Kim)

U OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje na temu „Dete je dete da ga volite i razumete“, kazao je direktor ove obrazovne ustanove Milan Anđelković.

Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.

„Danas sam u kostimu sunca, kostim mi je pomogla da napravim mama“, kazala je Nađa.

„Lepo je kada se družim sa drugovima. Nadam se pobedi, ali ona nije važna, već je važno učestvovati“, rekla je Neda.

„Danas sam u kostimu predsednika Aleksandra Vučića. Mama i sestra su mi pomogle oko kostima, prošle godine nije bio niko obučen ovako, pa sam ja rešio“, istakao je Marko.

Na maskenbalu je učestvovalo oko 60 đaka, od tri do 14 godina.

„Cilj je da prenesemo deci poruku da ih razumemo, da želimo sa njima da radimo.  U sklopu današnje manifestacije želeli smo da vidimo koliko su deca kreativna, što smo iz priloženog mogli i da vidimo. Mališani su veoma kreativni i svake godine sve bolji,  nadmašuju naša očekivanja“, kazao je direktor Anđelković.

Kreativnost mališana ocenjivale su nastavnice OŠ „Janko Jovićević“. Nakon čega su i dodeljene nagrade.

„Deca su srećna danas, pre svega ovo je njihova nedelja. Zahvalila bih se svima, pre svega deci i roditeljima, maksimalno su se potrudili. Dodelili smo različite nagrade, jedna od boljih nagrada je za kostim koji opisuje reciklažu, time smo hteli da iskažemo da je važno da pazimo na svoju životnu okolinu koja nas okružuje“, kazala je članica žirija,  nastavnica matematike Tamara Petrović.

Petrović je napomenula da je piroda bila glavni motiv ovogodišnjeg maskenbala, kao i da su prilikom ocenjiivanja više vrednovali kostime koji su ručno rađeni.

 Glavna nagrada bila je dodeljena učenicima osmog razreda za timski rad.

Dečija nedelja je prvi put obeležena u oktobru 1934. godine na predlog organizacije “Prijatelji dece Srbije”, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade. Osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečje nedelje je Кonvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija usvojena 1989. godine.