Danas je Miholjdan: Na ovaj dan, počinje prava jesen

Grožđe u hočanskom vinogradu (Foto: Radio Goraždevac)

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. 

Miholjdan, slava Velike Hoče, jednog od najlepših metohijskih sela, vinogradarskog i kulturnog bisera Metohije, biće proslavljena svetom liturgijom u crkvi Svetog arhiđakona Stefana. Ujedno, danas se obeležava i završetak berbe grožđa, zbog čega svake godine na ovaj dan veliki broj kosovskih Srba poseti ovo selo.

Povodom Miholjdana u Gospodarskoj kući u Velikoj Hoči je postavljena izložba fotografija slavskih kolača sa Kosova i Metohije, autorke Olivere Radić.

I ove godine Miholjdan se obeležava u uslovima pandemije korona virusa i mera koje su zbog toga na snazi. 

Lepo i toplo vreme oko Miholjdana naziva se miholjsko leto, koje je ove godine, po svemu sudeći, ostalo iza nas. Ako je suditi po najavama meteorologa o tome kakav nas oktobar i novembar čekaju, onda je već vreme da pakujemo letnju garderobu i vadimo čizme i džempere.