Inicijativa “OPEN”: Dijalogom rešavati nagomilane probleme

Kosovska Mitrovica (Foto: Radio Kontakt Plus)

Grupa organizacija civilnog društva i medija sa Kosova, u okviru Inicijative “OPEN”, najoštrije osuđuje upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga kosovske vlade u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga. 

“Ovakvi postupci Vlade Kosova ne doprinose normalizaciji odnosa i pomirenju već podstiču konfrontaciju i dalju etničku polarizaciju. U nestabilnom bezbednosnom okruženju, posle nedavnih tenzija oko upotrebe registarskih tablica, ovakvi postupci lako mogu dovesti do otvorenog konflikta nesagledivih razmera”, upozoravaju predstavnici nevladinog sektora i medija.

Takođe osuđuju upotrebu specijalnih policijskih jedinica u toku predizborne kampanje, jer se time, ističu, dovodi do radikalizacije biračkog tela i narušavanja izbornog procesa.

Inicijativa OPEN poziva Prištinu i Beograd da se vrate pregovaračkom procesu u Briselu, gde je jedino moguće naći rešenje za nagomilane probleme.

“Jednostrani akti dovode do narušavanja pravnih, institucionalnih i bezbednosnih mehanizama koji su stvoreni tokom dijaloga u Briselu, i samim tim su neprihvatljivi”, naglašava se u saopštenju. 

Inicijativa OPEN poziva Evropsku uniju da se “aktivnije uključi u rešavanje sve češćih kriznih situacija na Kosovu i stvori mehanizme koji bi vodili ka jačanju poverenja između pregovaračkih strana”.

“Takođe, pozivamo KFOR da omogući mir i bezbednost na severu Kosova a zemlje Kvinte da hitno reaguju na najnovije incidente”, zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje potpisuju: Centar za afirmativnu društvenu akciju – CASA, Centar za mir i toleranciju – CPT, Centar za socijalne inicijative – CSI, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica – CRMC, Crno beli svet – CBS, Forum za razvoj i međuetničku saradnju – FDMC, Gračanica Online, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, Komunikacija za razvoj društva – CSD, Nova društvena inicijativa – NSI, Radio Goraždevac, RTV Kim.