Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”

Olivera Radić (Foto: Radio Goraždevac)

Novinarka prištinskog Jedinstva Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.

Ove godine na konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ pristiglo je pet predloga i po oceni žirija svi kandidati imali su biografije bogate humanitarnim radom.

Ipak Olivera je nagradu zaslužila kako svojim profesionalnim novinarskim radom, tako i ličnim angažovanjem  za pomoć porodicama u urgoženim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Svojim tekstovima, snimcima i medijskim objavama u časopisu ,,Jedinstvo”, radio stanicama ,,Svetigora“ i ,,Slovo ljubve”, brojnim drugim emiterima, na portalu ,,Pravoslavie.ru.” i drugim digitalnim platformama motivisala je hiljade ljudi širom sveta da podrže humanitarne akcije i pomognu svojim novčanim prilozima.

Poslednjih godinu dana javnost prati akciju ,,Božur za decu Orahovca”, čiji je cilj prikupljanje novca za izgradnju prve sporstke sale za decu u Orahovcu, jednu od  najugroženijih srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.

Obezbedila je i ove školske godine mesečnu stipendiju za svakog učenika gimnazije u Orahovcu (ukupno 13), i to čini već sedmu godinu za redom.

Za gimnaziju u Orahovcu je, kao novinar, u saradnji sa humanitarnim organizacijama, obezbedila nameštaj, opremu za računarsku i učionice za hemiju, biologiju.

Članovi žirija

O nagradi za novinarsku humanost odlučivao je žiri u sastavu: Slobodan Vasić, prošlogodišnji laureat i predsednik žirija, Sanja Lubardić Anđelković, Dušan Albijanić, Branisalava Džunov Stošić i Branislav Baćović, darodavac nagrade.

Nagrada za novinarsku humanost “Đoko Vještica” ustanovljena je 2011. godine, a dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Dosadašnji dobitnici su: Jasna Đurović (TV Prva), Stevo Lapčević (Sremske novine), Ana Stamenković (RTS), Danijela Davidov Kesar (Politika), Velimir Perović (Blic), Miroljub Dugalić (Politika), Tamara Grujić (TV Prva), Branko Stanković (RTS), Silvija Sliming (Kurir), Sadik Hamidović (Net radio Veselje), Dragoljub Janojlić (Nezavisne novine palanačke) i Slobodan Vasić (Radio Bravo, Požarevac).

Diploma i novčani iznos nagrade u dinarskoj protivvrednosti od 1000 evra, koje od 2017. godine obezbeđuje preduzeće Transportšped biće uručeni Oliveri Radić u Orahovcu, gde živi i radi.