Čeku najavljuje zabranu “srpskih paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu

Zgrada Vlade Kosova (Foto: V. Ćup/Gracanicaonline)

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku rekao je da će se ove nedelje odlučivati o zaustavljanju razvoja “srpskih paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu, piše Radio Slobodna Evropa, prenosi Gracanicaonline.

Kako prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku, upozorenje dolazi nakon što je Srbija zbog državnih simbola zabranila kosovskim bokserima učešće na Svetskom prvenstvu u boksu koje se održava u Beogradu.

Čeku je rekao da će o preporukama, na osnovu kojih će nadležni preduzeti mere, odlučivati ​​Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu.

On je rekao da na Kosovu postoji mnogo paralelnih struktura srpskih federacija koje su u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Na konferenciji za novinare sa kosovskim bokserskim timom, Čeku je u ime Vlade Kosova najoštrije osudio odluku srpskih vlasti da spreče kosovske sportiste da učestvuju na takmičenjima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ovakva odluka predstavlja kršenje svih međunarodnih sportskih pravila.

„Smatramo da je ova odluka organizatora svetskog takmičenja u Beogradu doneta po direktivama Vlade Srbije“, rekao je Čeku.

U nedelju je, dodao je on, zatraženo od stranih ambasada na Kosovu da reaguju i omoguće odlazak kosovskih sportista, ali, prema njegovim rečima, uprkos brojnim zahtevima, kako na institucionalnom nivou tako i na nivou sportskih organizacija, sportisti Kosova su sprečeni da odu u Beograd.

„Pristup Srbije je prevazišao svet sporta, pretvarajući ga u političko pitanje“, rekao je Čeku.

„Tražili smo i reakciju EU, koja je u drugim slučajevima bila veoma oprezna tokom reagovanja, ali, iznenađujuće, do sada nije bilo reakcije EU za jasno kršenje osnovnih prava sportista“, rekao je Čeku.

On je pozvao Međunarodnu boksersku federaciju i Međunarodni olimpijski komitet da preduzmu odgovarajuće mere protiv organizatora.

Svetsko prvenstvo u boksu, koje se ove godine održava u Beogradu, počelo je u nedelju, 24. oktobra i trajaće do 6. novembra, međutim Kosovo neće učestvovati u takmičenju jer srpske vlasti nisu dozvolile kosovskim sportistima da uđu na teritoriju Srbije, piše RSE, prenosi Gracanicaonline.

Bokserska federacija Kosova je 2014. godine postala punopravni član Svetske bokserske federacije.

Iz Svetske bokserske federacije su 23. oktobra za RSE naveli kako je Kosovo njihov punopravni član, te da očekuju da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu za muškarce.

“AIBA očekuje da delegacija Kosovskog bokserskog saveza neće biti tretirana drugačije nego bilo koja druga delegacija, članica AIBA – e”, naveli su. Na Svetskom prvenstvu u Beogradu učestvuje 500 sportista iz preko 88 zemalja a takmičiće se u 13 kategorija.

Kosovo su trebala da predstavljaju tri boksera – Baškim Bajoku, Špetim Bajoku i Patriot Behrami.