Predstavnici Srpske liste preneli članovima Evropskog saveta za spoljne poslove da se dogovori iz Brisela moraju sprovoditi

Foto: KoSSev

Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević sastali su se danas sa članovima Evropskog saveta za spoljne poslove, kojima su preneli da je potrebno da se Prištini jasno stavi do znanja da mora primeniti sporazume koje je sama potpisala, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština. To nije nikakav hir Srpske liste već međunarodna obaveza, čije ispunjenje je garantovala i sama Evropska unija.

“Dogovori iz Brisela se moraju sprovoditi, jer su oni potpisani, obavezuju sve, i jer jedino tako možemo ostvariti bolje uslove života i graditi međusobno poverenje koje nam je danas preko potrebno. Srbi, posebno na severu su ušli u kosovske institucije zato što je upravo Briselskim sporazumom garantovano formiranje Zajednice srpskih opština kao krovne institucije srpskog naroda koja će štititi kolektivna i pojedinačna prava našeg naroda”, rekao je na sastanku predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Na sastanku koji je održan u Severnoj Mitrovici, kazano je da su jednostrane akcije od strane pripadnika Rosu uperene protiv srpskog naroda opasne, nedopustive i kontraproduktivne, i da izazivanje straha i nemira među stanovništvom može dodatno ugroziti bezbednosnu situaciju.

Naglašeno je da Srpska lista, podržava dijalog kao osnovni način rešenja svih problema i otvorenih pitanja, jer je dijalog jedini način i jedino mesto gde se ova pitanja mogu rešavati, te zahteva od svih, posebno Evropske unije da učini sve kako bi došlo do nastavka dijaloga, i kako bi se primenili do sada postignuti sporazumi.