Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan

Ser Stjuart Pič (Foto: WIkimedia)

Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Kao specijalni izaslanik britanskog premijera, ser Stjuart će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, ali i sa SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, saopšteno je iz Britanske ambasade na Kosovu.

Kako se navodi, njegov rad će takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, Stjuart će sa partnerima raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

U Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti ser Stjuarta će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Ser Stjuart Pič preuzima ulogu specijalnog izaslanika nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je takođe ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.