Ministarstvo zdravlja poziva građane Kosova da se vakcinišu protiv COVID-19.

(Foto: Kosovapress)

U saopštenju MZ se navodi da jedan broj građana ne prima drugu dozu vakcine protiv COVID-19, u kom slučaju je podsetilo da se potvrde vakcinisanih prvom dozom mogu koristiti kao dokaz samo ako nisu starije od 4 nedelje ili RT-PCR test se radi u poslednjih 48 sati, pored uzimanja doze.

„Ministarstvo zdravlja podseća građane da je u okviru opštih i posebnih mera za kontrolu, prevenciju i borbu protiv pandemije COVID-19, koje je Vlada Kosova preduzela 30. novembra 2021. godine, odlučeno je da od 6. decembra 2021. godine , svako lice koje ulazi u Republiku Kosova mora da poseduje sertifikat o potpunoj vakcinaciji (dve doze) protiv COVID-19. U slučaju da nije vakcinisan sa dve doze, građanin mora da poseduje uverenje o vakcinaciji za jednodoznu vakcinaciju, ne stariju od četiri (4) nedelje, zajedno sa negativnim RT-PCR testom na COVID-19, ne starijim od 48 sati; ili Potvrda o vakcinaciji za jednokratnu vakcinaciju zajedno sa dokazom da je osoba prešla COVID-19 (pozitivan RT-PCR test izdat ne manje od 21 dana i ne više od 180 dana). Tako da jedan broj građana nakon primanja prve doze vakcine, ne idu da prime drugu dozu u roku od četiri nedelje (28 dana od primanja prve doze), Ministarstvo zdravlja podseća da će se njihova potvrda koristiti samo kao dokaz samo ako nije starije od 4 nedelje ili ako je urađen RT-PCR test, u poslednjih 48 sati pored uzimanja prve doze“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Građani koji ne prime drugu dozu u roku od četiri nedelje neće dobiti potvrdu o jednoj dozi.

„Građani koji ne dobiju drugu dozu u roku od četiri nedelje neće dobiti potvrdu o jednoj dozi kao dokaz, osim ako prilože medicinski dokaz koji ima naučno dokazane kontraindikacije za nevakcinaciju. U protivnom, uz potvrdu sa samo jednom uzetom dozom moraju da dostave i negativan RT-PCR test na COVID-19, ne stariji od 48 sati“, kaže se između ostalog.

U saopštenju se dalje navodi da „Ministarstvo zdravlja poziva građane koji nisu kompletirali proces vakcinacije uzimanjem samo jedne doze, da što pre uzmu drugu dozu kako bi se zaštitili od virusa i istovremeno olakšali kretanje , kao i ostalim građanima koji još nisu vakcinisani, da to učine, jer je epidemiološka situacija u vezi sa COVID-19 iako je ovih dana mirna na Kosovu, i dalje krhka i ugrožena varijantama virusa SARS COV-2 i nevakcinisanjem deo stanovništva. MZ poziva građane da koriste statičke centre, od kojih većina radi vikendom, mobilne timove i da se vakcinišu tokom cele nedelje i svuda, u svakoj opštini Kosova.