Tabloidi kada se zaista dogodi tragedija

Objavljivanje lažnih vesti, dezinformacija, spinovanih vesti, spekulacija, propagande je česta pojava kada su u pitanju vesti o Kosovu i sa Kosova. Za tabloide su posebno ‘privlačne’ vesti o tragedijama, kada se mediji utrkuju u objavljivanju nepotvrđenih informacija. Jedna takva se dogodila pre nepunih nedelju dana kada je još uvek nepoznata osoba kod Glođana otvorila vatru iz kalašnjikova na autobus koji je prevozio učenike iz Đakovice ka Dečanu, ubivši troje i ranivši jednu osobu. Stradali su učenici i vozač autobusa. Ova vest sama po sebi je već ‘senzacija’, te su tabloidi imali ‘obilje materijala’. 

Pucnjava u Glođanima bila je 26. i 27. septembra jedna od glavnih vesti u regionu. Posebno je bila interesantna za srpske tabloide i prorežimske medije, koji su u seriji tekstova i specijalnim programima, izveštavali o tome.

Više tekstova je bilo identično, sa neznatnim razlikama, pre svega u tome da li su imena žrtava navedena sa inicijalima, ili ne, zamagljenim ili necenzurisanim fotografijama.

Tabloidi su se utrkivali u senzacionalističkim naslovima, potencirajući „horor“, „šok“, „drama“, „krvoproliće“ i „masakr“.

Međutim, u sadržaju tekstova bili su znatno umereniji, a više njih se ogradilo u izveštavanju, citirajući kao izvore medije na albanskom i to više njih (Koha, Reporteri, Kljan Kosova, Ekonomia Online). Štaviše, u tekstovima su čak koristili inicijale za maloletne žrtve i zamagljene fotografije kako se njihova lica ne bi videla.

Bilo je izuzetaka, pa je tako Telegraf u gotovo istovetnom tekstu objavio necenzurisane fotografije ubijenog mladića i devojke. Iako su koristili inicijale, prenoseći linkove sa izvornih Fejsbuk stranica, osim fotografija, tako su otkrili imena i prezimena žrtava. Puna imena navele su i Novosti.

Motiv

Iako Kosovska policija još uvek nema uhapšene osumnjičene počinioce i ne izlazi sa informacijama o mogućem motivu, Kurir je još isto veče kada se tragedija dogodila, upravo imao saznanja o motivu, koja nisu mogla da se čuju sa zvaničnih adresa, a istovremeno nije pružio dokaze da su saznanja i tačna. Otišao je i korak dalje, pa je u narednom tekstu imao saznanja o drugačijem motivu.