KP u akciji protiv trgovine ljudima: Zatvoreno 8 lokala, legitimisano gotovo 300 lica

(Foto: Kosovska policija)

Direkcija Kosovske policije za borbu protiv trgovine ljudima zatvorila je 8 lokala, a izvršila kontrolu u 43. Legitimisana su 286 lica – saopšteno je iz ove policije.

“Osam lokala je zatvoreno od strane nadležnih inspektora i izrečene su novčane kazne i opomene zbog nedostatka radne dokumentacije i tako dalje” – navode iz Kosovske policije. 

Tokom jučerašnjeg dana, širom Kosova, u kontrolisanim lokalima, legitimisana su 286 lica, odnosno radnika. Najveći broj bile su žene – 206. 

Od 286 lica – 133 su bila albanski državljani, 132 njih sa Kosova, 19 državljana Srbije i 2 bugarske.

Oduzeto je vatreno oružje, a pokrenuta je “procedura” u vezi sa dva lokala. 

“Za sve strane državljane, u nedostatku priložene radne dozvole, boravak će se nastaviti njihovom verifikacijom i biće upućen Upravi za migracije i strance za vođenje ovih predmeta” – navode iz Kosovske policije.

Iako je Kosovska policija navela da je intenzivirala svoje aktivnosti na terenu u cilju preduzimanja preventivnih mera i rane identifikacije i zaštite potencijalnih žrtava trgovine ljudima, u saopštenju nije precizirano da li su pronašli žrtve trgovine ljudima, da li je iko okrivljen za ovo delo, te i da li su lokali zatvoreni zbog sumnje na trgovinu ljudima.