Srpski telegraf: Odlične vesti iz SZO, sledeće godine se vraćamo u normalu

Foto: Radio Mitrovica sever

Pandemija korona virusa razvila je i dodatno ojačala već razvijenu mrežu netačnih vesti, senzacionalnih izveštavanja, manipulisanja činjenicama, i svega onoga čemu smo posebno izloženi razvojem interneta i portala, koji sebe nazivaju medijima.

Bez obzira da li su ili nisu mediji u pitanju, broj netačnih informacija koje putem interneta, dopru do korisnika u vreme kada je lako proveriti iz više izvora da li je informacija tačna ili je laž, posebno je zabrinjavajući.

Da li namerno i tendenciozno, što je takođe vrlo zastupljeno, ili zbog čitanosti i klikova, odnosno ekonomske strane i marketinga, tek svakodnevno smo izloženi kiši netačnih i dirigovano-manipulativnih sadržaja.

Odlične vesti iz SZO! Maske padaju na proleće: Sledeće godine se vraćamo u normalu, objavio je 13. decembra uveče portal republika.rs, čije je štampano izdanje Srpski telegraf.

Konačno je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila ono o čemu svetski mediji, pa i Srpski telegraf, danima pišu: novi omikron soj koronavirusa neuporedivo je blaži od prethodnih poput delta i delta plus soja, piše ovaj portal. U tekstu ne stoji ono što iz naslova očekujemo, a to je da je SZO najavila da od proleća neće biti potrebne maske, te da se “svet vraća u normalu”.

Naime, SZO je prethodno pak upozorila da će pandemija korona virusa trajti i tokom 2022. godine zbog niske stope imunizacije u siromašnim zemljama.

Visoki zvaničnik WHO-a Bruce Ajlvard izjavio je da bi se zbog činjenice da siromašne zemlje ne dobijaju dovoljno vakcina, pandemije COVID-19 mogla razvući i na 2022. godinu.

To bi, kako nam je juče slikovito objasnio jedan od lekara iz kriznog štaba, praktično značilo da će na proleće konačno pasti maske. Mislio je, naravno, da bismo u dogledno vreme mogli u potpunosti da se vratimo normalnom životu, navodi ovaj portal, pozivajući se na “jednog lekara” iz kriznog štaba, objašnjavajući šta je on “zapravo mislio”, ne navodeći ime, niti relevantnu izjavu, na osnovu čega je i naslovljen tekst. Međutim, u odnosu na naslov, u tekstu se ne spominje slična izjava iz SZO, što jasno pokazuje da je u naslovu lažna infromacija.

Kako je saopštio SZO, prvi put se oglašavajući na ovaj način otkako se pojavila nova varijanta KOVID-19, prema preliminarnim podacima, omikron soj koronavirusa može da smanji efikasnost vakcina, ali je definitivno manje opasan od delte, ističe ovaj portal u istom tekstu prenoseći preciznije podatke koje ja kako ističu saopštila Svetska zdravstvena organizacija, a tiču se simptoma kod soja omikron i i pretpostavke da će efikasnost vakcina biti smanjena.

Potvrđujući procene SZO, istraživači univerziteta Oksford objavili su juče laboratorijsku analizu u kojoj se kaže da vakcine protiv KOVID-19 koje se sastoje od dve doze ne stvaraju dovoljno neutralizujućih antitela protiv omikrona.

Oni, međutim, tvrde da nema nikakvih dokaza da omikron izaziva teške posledice, navodi ovaj portal uz naglasak da “naši stručnjaci nisu  bili previše raspoloženi da komentarišu mogućnost da, već za nekoliko meseci, skinemo maske i vratimo se normalnom životu.

Ipak, gotovo svi s kojima smo razgovarali ohrabreni su informacijama o blažim simptomima koje izaziva omikron i brojkama iz Južne Afrike, gde je ovaj virus i otkriven” navodi republika.rs. Od “svih stručnjaka” s kojima su kako navode razgovarali, o ovako važnom pitanju koje se tiče svih nas, nisu naveli nijedno ime.

U tekstu podsećaju da prema podacima južnoafričkog nacionalnog instituta za zarazne bolesti, tek oko 30 odsto hospitalizovanih bilo je ozbiljno bolesno. U prethodnim talasima taj procenat se kretao između 60 i 70 odsto. Takođe, prosečan boravak u bolnici sada je 2,8 dana, u odnosu na ranijih osam, a samo tri odsto pacijenata koji završe u bolnici umre, u odnosu na ranijih 20 odsto.

Kako je Srpski telegraf već pisao, za slabljenje virusa KOVID-19 postoji sasvim logično objašnjenje, koje se bazira na iskustvima sa sličnim virusima u prošlosti. To znači da se virus slabljenjem prilagodio čoveku da bi se trajno nastanio na planeti poput gripa, bez ubijanja domaćina, navodi ovaj list.

Prema ovim informacija, grip ” ne ubija”. Zvanični podaci govore drugačije.

Grip је vеliki јаvnоzdrаvstvеni i sоciо-еkоnоmski izаzоv, imајući u vidu dа gоdišnjе prеkо 100 miliоnа ljudi оbоli nа glоbаlnоm nivоu, оd kојih 250–650 hiljаdа umrе оd kоmplikаciја оvе bоlеsti dоvоdеći dо smаnjеnjа rаdnе spоsоbnоsti i оptеrеćеnоsti zdrаvstvеnоg sistеmа, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U istom tekstu portal navodi da dr Ana Gligić, doktorka koja je bila na čelu virusološkog tima u vreme velike borbe i pobede protiv velikih boginja, za njih je potvrdila da joj se čini da se korona vraća na početak “kada smo je opisivali baš s ovakvom kliničkom slikom koju sada daje omikron”.

– Više liči na prehladu. Ova mutacija je kulminacija, ali nemamo naučnu potvrdu za to. Ukoliko je tako, to bi bilo sjajno – istakla je Gligićeva i naglasila da se odavno nadala da će virus oslabiti i da ćemo ga imati u takvom obliku da više ne izaziva teške kliničke slike i smrtnost, osim kod onih koji imaju teške prateće bolesti.

Tekst koji nosi naslov Korona dugo osptaje u organizmu, a ovo joj je okidač: Ponaša se poput herpesa i groznice Zapadnog Nila, objavio je portal srbijadanas.com.

Podaci ukazuju na to da korona dugo ostaje i osptaje u organizmu, navodi ovaj portal pozivajući se na takođe na izjavu virusologa Ane Gligić.

Podaci pokazuju da korona gubi korak na održavanj na čoveku. Međutim, mutacijama ona stiče snagu da opstane. Ali, korona mora da uguši samu sebe. To se mora desiti, jer se to desilo svim virusima do sada, prenosi srbijadanas.rs izjavu dr Gligić.

Pojava omikrona govori da se korona vratila u prvobitno stanje. Problem je to što ne znamo gde sve korona ima rezervoare. Ona se zadržava kod ptica i domaćih životinja. Ptice su inkubatori za koronu. Čini mi se kao da se korona iznova javlja. Mutacije zavise od toga sa kog je domaćina korona potekla. Pre 15 ili 20 dana dobila sam podatak da je povećana smrtnost golubova i vrana na Novom Beogradu, i to nešto govori – kazala je dr Gligić.

Ovaj portal, za razliku od prethodnog teksta sa drugog portala, gde se Gligić citira da veruje da virus dostigao kulminaciju, ovde ističe izjava iste dr koja je, citiraju, kazala  i da sa koronom nećemo nikada završiti.

– Moramo se vakcinisati i postići imunitet. Moramo primati revakcinacije, ali dobro osmišljene. Vakcine se po pravilu daju na šest meseci, i svako menjanje protokola daje razlog za nepoverenje građana. Trebalo bi da svi stariji od 60 godina i hronični bolesnici prime buster dozu. Puno je vakcina u opticaju i davaće zaštitu na sve mutacije, ali ne znamo u kom procentu. Za sada ne znamo ni koliko imunitet traje – kazala je dr Gligić.

Doktorka Gligić istakla je da se korona ponaša poput herpesa.

Podaci ukazuju na to da korona dugo ostaje i opstaje u organizmu. Sigurno ste čuli da je neko oboleo dvaput. Virus korona ponaša se kao herpes ili groznica Zapadnog Nila, on opstaje u organizmu i okidač za njegovu ponovnu aktivaciju može biti stres ili pad imuniteta – kazala je dr Ana Gligić i istakla da u vreme pandemije nema idealnih uslova za PCR testove.

Najnovijom izjavom dr Gligić, jača sumnja i u do sada najpouzdanije testove za potvrdu korona virusa u organizmu, u kom se navodi da PCR daje 30 odsto lažno pozitivnih i 30 odsto lažno negativnih rezultata.

PCR test, međutim, predstavlja zlatni standard u dijagnostici infekcije izazvane koronavirusom. Prof. Dr Oliver Stojković – genetičar kaže da je njegova klinička senzitivnost između 70-98% (u zavisnosti od grupe pacijenata kod kojih je senzitivnost testa procenjivana, tj. od faze infekcije).