Reditelj Boris Mitić: Da napravimo kompletnu filmografiju dokumentarnih filmova sa Kosova i Metohije

Reditelj Boris Mitić i Olivera Radić u Orahovcu (Foto: Olivera Radić)

Reditelj Boris Mitić boravio je prošlog meseca na Kosovu i Metohiji tokom Grafesta u Gračanici. On je učestvovao u radu žirija ali i iskoristio priliku da poseti pojedina mesta, poput Orahovca gde je razgovarao sa novinarkom Oliverom Radić.

Povod njegovog dolaska nije bio samo ovaj festival, nego i planovi za sabiranje dokumentarnih filmova sa Kosova i Metohije unazad sto godina.

„S jedne strane treba da napravimo kompletnu filmografiju dokumentarnih filmova s Kosova i Metohije unazad sto godina i da napravimo popis ljudi koji bi u budućim filmovima bili kvalitetni saradnici ali i da napravimo analizom tih postojećih filmova  preporuke za buduće filmove kako mogu oni da se uzdignu iz sadašnjeg nivoa i postanu antologijski na svetskom planu s ciljem da za neko vreme za 50 i 100 godina, budu isto tako gledljivi kao i danas i da budu zanimljivi u humanističkom smislu i publici u celom svetu“, kazao je Mitić.

Mitić je u Gračanici rekao da bi dokumentarni filmovi sa KiM trebalo biti prihvatljiviji u očima ovdašnje i međunarodne publike.

„Došli smo kolega i ja i da napravimo jednu vrstu radionice koja bi bila prekretnica u odnosu dokumenarista Srbije naspram Kosova i Metohije, da uradimo sve što je moguće da od sada pa u buduće dokumentarni filmovi na temu Kosova i Metohije budu kompleksniji, sofisticiraniji, prihvatljiviji i u očima ovdašnjih ljudi  i međunarodne publike i istorije na neki način, da se uzdignu estetski, diskursno, humanistički, informativno“, kazao je Boris Mitić.

Boris Mitić je rođen je u Leskovcu 1977.godine, diplomirao masmediologiju u Kanadi, a živeo na nekoliko kontinenata. Nekoliko godina je živeo u Beogradu i radio za najveće svetske medije, da bi se kasnije posvetio dokumentarnom filmu. Snimio je četiri filma: ,,Lepa Dijana,, ,,Unmik Titanik,,  ,,Doviđenja, kako ste?,, i ,,Slatko od ništa,,.

Njegovi filmovi su prikazivani na oko dvesta svetskih festivala i dvadesetak međunarodnih TV kanala i osvojili nekih 25 nagrada. Od prvog filma je razvijao poseban dokumentaristički stil, specifičan humor, interesovanje za neobične teme.

Boris Mitić suprugom i decom živi u Zagrebu, a predaje real-politiku dokumentarnog filma u Kini, Evropi, Americi i na Bliskom istoku i sprema novi dokumentarac o roditeljstvu.