Izložba grnčarskih predmeta: Lepota igre sa glinom

Izložba grnčarskih predmeta u Domu kulture (Foto: Kim)

Glineni predmeti nastali na grnčarskoj radionici održanoj prošlog meseca u Domu kulture „Gračanica“, izloženi su od danas u ovoj instituciji kulture.

Ukrasne predmete od gline izrađivali su korisnici ustanove socijalne zaštite “Kuća za omladinu“ u Gračanici. Radionice su bile prilagođene osobama sa invaliditetom, a cilj je bio da se upoznaju sa tajnama grnčarstva i kvalitetno iskoriste svoje slobodno vreme.

“Ovakve vrste radionica su veoma značajne za naše korisnike zato što tu izražavaju svoje emocije i osećanja i potrbe. Zbog pandemije i mere zabrene kretanja nismo mogli da ih izvodimo iz ustanove. Željni su izlazaka i to se videlo po Sanelinoj (štićenica) zahvalnosti u obaćanju publici. Uvek se raduju ovakvom tipu radionica i druženju“, kazala je menadžerka „Kuće za omladinu“ Slađana Stojanović.

Predavač na kreativnoj radionici je bio Dobrivoje Furunović, primenjeni umetnik keramičar-grnčar.

“Ovo je jedan dobar projekat Grnčarska radionica čiji su polaznici deca sa posebnim potrebama koja su se igrala sa glinom i uradili predmete koji su na neki način originalni jer su ih oni napravili, s tim što sam ih ja uradio na točku a oni ih stilizuju i dorade, poigraju se sa njima i ostave svoj pečat“.

Prema rečima umetnika, cilj je da se deca kreativno izraze, a sa glinom je to moguće jako uspešno.

„Zainteresovan sam da ova radionica traje i mogao bih da dam sebe i češće, ali sve to zavisi od Doma kulture Gračanica i projekata koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uslova za sve ima. Ima tema, ima mogućnosti“, dodao je Furunović.

Izložbu je otvorio direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević.

“Dolaskom ove dece u našu enklavu povećala se naša osetljivost za problem drugog. Kad god možemo nešto od srca da učinimo, onda se okrenemo preme Vama. Kada ove predmete odnesete u Vaše domove, setite se da su to najčistija srca našeg geta i naše zajednice sa porukom da su sa među nama najčistija srca i najvažnija umetnost koju ima naš narod,“ rekao je Rakočević.

Veliki broj posetilaca imao je priliku da vidi maštovite i kreatine radove mladih, a mogao je i da kupi proizvode i time doprinese boljem funkcionisanju same “Kuće za omladinu“.

„Izložba je prodajnog karaktera i znači deci jer će moći da kupe nešto što žele. Neke od njih su već devojke, kupiće šminku, nešto za Novu godinu, možda haljine i time ulepšati predstojeće praznike“, rekla je Slađana Stojanović za RTV Kim.

Generalni pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a podršku su pružili Dom kulture “Gračanica” obezbedivši prostor i manastir Draganac koji je pozajmio opremu za rad.