Pred Božić na mitrovičkim ulicama: Praznična atmosfera, kupovina i osmeh malog domaćina

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Pravoslavni vernici, prema julijanskom kalendaru, za koji dan proslavljaju Božić. Uveliko traju pripreme za, kako se veruje, najradosniji hrišćanski praznik. Na ulicama Kosovske Mitrovice i trgovci i kupci. U prazničnu nabavku odlazi se uvek nešto ranije. Prvo se kupuje i sprema posna za Badnji dan, a onda na dan Božića i kraj posta – mrsna trpeza.

Praznično raspoloženje – praznična kupovina 

Na tezgama raznovrsno voće, povrće, žito… I cene su raznovrsne.

Najjefitinije je po pravilu sezonsko voće koje raste u našim krajevama. Nešto skuplje je tropsko voće.  

„Za vreme božićnih praznika najviše se prodaju orasi, domaće kore, luk, krompir… Ljudi su u prazničnom duhu, dobro su raspoloženi i lepo ide prodaja“, kaže za Radio Kontakt Plus jedan od prodavaca. 

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Mali domaćin – vredan i nasmejan 

Šestog i sedmog januara, u kućama onih kojih slave naći će se i Badnjak, slama, ali i božićno žito – simbol najradosnijeg praznika. 

Veruje se da je smisao ovog običaja da se umoli Bog da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. 

Upravo jedan mali domaćin, vredan i nasmejan, prodaje žito, slamu i dekorativne ikebane sa svojim ocem. 

„Moj zet i ja, zajedno smo posadili žito u plasteniku. Za to vreme, dok je to raslo, pripremali smo oblike i džakove sekli, pleli, sakupljali žirove, pravili cvetove i ukrašavali sve zajedno. Sve to može da se napravi za nekih mesec dana“, kaže nam Mateja Anđelković.

Pomno prati prodaju, a ljubaznošću i osmehom – mušterije. Zelena pšenica i mali džakovi, sve lepo ukrašeno, privlači kupce. 

„Ove srednje ikebane su 250 dinara, najveće su 350, male su 200. Žito koje se baca na polaznika je 60, imamo i celu balu slame koja je 250 dinara. Džačići koje smo ukrašavali isto su 250, a puna kesa slame je 50. Najviše se kupuju dekorisano žito, džačići i bale. Jutros smo prvi put stali i zadovoljni smo kako ide prodaja za sad“, kazao je.

Kod ostalih prodavaca, cena žita se kreće od 100, pa do 1.000 dinara.

Ponuda je raznolika, za svačiji ukus i džep, pa Mitrovčani mogu da izaberu ono šta im se sviđa.

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Što ukusnije i što tradicionalnije 

Na ulicama Mitrovice najbrojnije su domaćice. Pozdravljaju jedna drugu u prolazu, predano biraju naslađe i najsvežije voće.

Razgovaraju međusobno, sa prodavcima, upoređuju cene. Ali i brinu da na najbolji način ugoste goste, polaznika i decu koja možda posle dužeg vremena dolaze kući da proslave praznik sa porodicom. 

Dostanu Kragović iz Korilja sreli smo dok trguje.  

Za Božić, kaže, sprema tradicionalno, onako kako običaji nalažu.

„Kupujemo za Božić, mandarine, pomorandže, koštane ribe. Za Božić pečemo meso, jagnje… Česnicu nisam spremala, a ove godine možda spremim,  nisam odavno… Pravim pitu, filiju… Žito nismo posadili, nego kupim, pa stavim, unosim slamu, baš onako ‘seljački’“, kazala je Dostana.

Preneli smo vam samo deo atmosfere sa mitrovičkih ulica. Najlepši deo praznične atmosfere tek sledi – za Badnji dan, veče i Božić. 

„Hrišćansko iskustvo Božića jeste prevashodno iskustvo istinske radosti“.