Šest mladića, dobra volja i 350 dečijih osmeha

(Foto: Privatna arhiva)

Organizatori humanitarne akcije “Novogodišnji san” podelili su tokom jučerašnjeg dana paketiće deci iz Osojana, Orahovca, Velike Hoče i Goraždevca. 

Šestorica mladih Mitrovčana, Dušan Marković, Jovan Kragović, Danilo Danić, Nikola Milivojević, Mateja Jovanovic i Novak Jovanović, ekipa je koja već četvrtu godinu zaredom ulepšava novogodišnje i božićne praznike deci. 

Od 23. do 26. decembra, na šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i u holu Tehničke škole i Gimnazije organizovali su sakupljanje slatkiša i slaniša, školskog pribora, novčanih sredstava i osnovnih životnih namirnica. 

Od direktora škola, gde su juče dodelili paketiće uz podršku i drugih mladih koji su se takođe priključili akciji, dobili su spiskove sa imenima dece kojoj bi ovaj vid podrške značio.  

„Obim akcije je iz godine u godinu sve veći. Nadam se da će tako da se nastavi i narednih godina, da će akcija biti još uspešnija. Cilj nam je da kod ljudi probudimo svest da učine nešto dobro. To nije mnogo, ali naše malo nekome znači mnogo“, objašnjava Dušan Marković u razgovoru za Radio Kontakt plus. 

Raduje ga što se njihova želja sa početka – da akcija postane tradicija – i ostvarila.

U prvom Novogodišnjem snu, pre četiri godine, podeljeno je oko 30 paketića. U poslednjem, ovom četvrtom, oko 350. 

Velika je stvar kada izmamite osmeh jednom detetu, a kada to učinite za 350, onda ste sigurno ispunjeni pozitivnom energijom za narednih 365 dana.

„Osećaj je neverovatan, kada vidite da ste razlog nečijeg osmeha i nečije sreće, da ste vi ti koji ste usrećili toliki broj dece. I ne samo decu, već i njihove porodice. To stvarno budi neverovatan osećaj sreće i ispunjenosti, neopisiv osećaj, fantastičan… Lepo je kada činimo dobro, već četvrtu godinu održavamo taj san stvarnim“, dodaje Marković, uz želju da se i narednih godina Novogodišnji san pretvori u javu.

Koliko je akcija napredovala, govori i činjenica da je inicijalno pokrenuta kao podrška mališanima iz socijalno ugroženih porodica u samoj Mitrovici i okolini. 

“Kasnije smo se proširili i južno od Ibra. Odlučili smo da se akcija zove Novogodišnji san, jer smo imali u planu da, za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, obradujemo mališane paketićima“, dodaje naš sagovornik. 

Veliku podršku i pomoć imali su od članova humanitarne organizacije „28. jun“, koja se bavi humanitarnim radom, ističe Marković:

„Na početku nam je pomogla Aleksandra Trifunović iz ove organizacije. Ona nas je uputila kako da pristupimo akciji. Bila nam je zvezda vodilja na početku“.

Naravno, ova akcija ne bi bila uspešna da nema snažnu podršku samih građana. Posle četiri godine koliko traje akcija, više nema dileme šta je njen cilj: 

„Svake godine se odazivaju u sve većem broju. Što nas, naravno, čini jako srećnima kada vidimo da u ovome nismo samo mi već i naši sugrađani“.