Hovenijer preuzeo dužnost ambasadora SAD na Kosovu; Sastao se sa Osmani, pa sa Kurtijem

(Foto: Printscreen)

Džef Hovenijer (Jeff Hovenier) zvanično je preuzeo dužnost ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini. On je danas uručio akreditive kosovskoj predsednici, Vjosi Osmani, u njenom kabinetu, a potom se sastao i sa kosovskim premijerom.

Kosovska predsednica i novi ambasador SAD održali su zajedničku konferenciju za medije nakon završene ceremonije.

Osmani je Hovenijeru poželela dobrodošlicu i pritom istakla da SAD „nikada neće naći lojalnijeg i posvećenijeg saveznika od Kosova“.

Kazala je da je novi američki ambasador „posebno blizak sa Kosovom“, jer je i ranije na Kosovu radio, i stoga, kako je navela, dobro razume dinamiku.

„Kosovo se danas mnogo razlikuje od Kosova kojeg se ambasador seća jer je krenulo napred, ali jedna stvar je ostala ista, odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama. Rasli smo i razvijali se kao država jer smo blagosloveni što su SAD sa nama. Uloga ambasadora je od suštinskog značaja da bi naš odnos nastavio da napreduje. U ovom novom poglavlju, nadam se da ću ojačati naše bilateralne odnose, progurati ideale i demokratske vrednosti u koje verujemo“, kazala je Osmani, prenosi Koha.

Novi ambasador je svoje obraćanje započeo na albanskom jeziku. „Veoma sam srećan što sam ovde na Kosovu“, kazao je.

„Moramo da zahvalimo narodu Kosova koji je radio na izgradnji uspešne države. Čast je za moju karijeru što sam radio u procesima vezanim za Kosovo i čast mi je da radim ovde“, kazao je Hovenijer.

Ipak, dodaje da „ima još dosta posla, kao i u svakoj državi“, ali i podcrtava da su SAD stabilan partner Kosova.

„Predsednik Bajden mi je poverio zadatak u vreme kada ovde još uvek ima nedovršenih poslova. Radićemo sa vama, sa Vladom, sa civilnim društvom, sa vašim građanima. Predsednikova posvećenost razvoju nezavisnih institucija, pravosuđa, veoma je važna u napredovanju ka evroatlantskim institucijama. To je početak dijaloga i to je veliki korak“, rekao je Hovenijer.

Po napuštanju zgrade predsedništva, Osmani i Hovenijer uputili su se ka spomen statui prvog kosovskog predsednika, Ibrahima Rugove, gde je novi ambasador SAD položio venac.

Hovenijer se u međuvremenu sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ambasador je na ovom sastanku kazao da se nada nastavku saradnje sa kosovskom vladom.

„Počastvovan sam zbog toga što sam na kraju svog prvog dana kao ambasador SAD imao prliku da se susretnem sa premijerom Kurtijem i njegovim timom i razgovaram o nizu pitanja od zajedničkog interesa u oblastima koje je premijer pomenuo“, kazao je Hovenijer.

Kurtiju je poručio da SAD cene odnos sa Kosovom.

Kosovski premijer je, sa druge strane, kazao da očekuje produbljenje saradnje i partnerstva Kosova i SAD. Ujedno se zahvalio ovoj zemlji na svom doprinosu za, kako je kazao, „oslobođenje Kosova“, proglašavanje nezavisnosti i očuvanja mira.

Džef Hovenijer je još 29. decembra položio zakletvu kao novi ambasador SAD na Kosovu, kada je i najavljeno da se njegov dolazak očekuje.

U Prištinu je stigao juče, gde ga je dočekao otpravnik poslova ambasade SAD, Nikolas Đakobi (Nicholas Giacobbe).

On je na ovoj funkciji nasledio, sada već bivšeg američkog ambasadora na Kosovu, Filipa Kosneta.

Novi ambasador SAD u Prištini – karijerni član Više službe za spoljne poslove sa činom ministra savetnika, bio je zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Ankari, Turskoj, a potom ga je predsednik SAD, Džo Bajden, predložio za američkog ambasadora na Kosovu.

Pre toga, Hovenijer je bio vršilac dužnosti zamenika šefa misije i ministra savetnika za politička pitanja u ambasadi SAD u Berlinu.

Takođe je služio u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu; u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS); i o osoblju specijalnog izaslanika UN-a za status Kosova.