NIJZK: Epidemiološka situacija može da se pogorša

Ilustracija (Foto: Radio Goraždevac)

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) je saopštio da je od početka godine počeo porast broja pozitivnih slučajeva kovida-19, posebno sa pojavom nove omikron varijante virusa SARS CoV-2. Epidemiološka situacija bi mogla još da se pogoršava, pa iz ove institucije apeluju na sve građane da poštuju mere Vlade Kosova.

Kako navode iz NIJZK, zbog visokog rizika od širenja kovida-19, posebno pozivaju da se ne održavaju skupovi.

„Preporučujemo nadležnim institucijama da striktno prate i preduzmu sve neophodne radnje za sprovođenje mera za sprečavanje i suzbijanje pandemije“, navodi se u objavi.

NIJZK nastavlja neprekidno testiranje i praćenje svih slučajeva, kontakte slučajeva u zajednici i laboratorijsku dijagnostiku.

Poručuju da je neophodno da svi posebno vode računa o strogom poštovanju fizičke distance, korišćenju maski, dezinfekciji i provetravanju prostorija, sprečavajući i izbegavajući moguće dalje širenje zaraze.

Kako je vakcinacija najbolji i najsigurniji način za prevenciju kovida-19, posebno teških oblika bolesti i smrti, iz NIJZK snažno apeluju na sveobuhvatnu i brzu vakcinaciju stanovništva starijeg od 12 godina.