Osojane – simbol opstanka i istrajnosti

Osojane pod snegom (Foto: Londoneze)

Piše: Isidora Đurić

Svako ko je jednom imao prilike da poseti Osojansku dolinu nesumnnjivo je uživao u lepotama pejzaža okolnih brda, koja grle reku Kujavču, dok se u daljini uzdiže crkva.

U samom epicentru ove prirodne lepote se nalazi najveće povratničko selo na Kosovu – Osojane. Ovo naselje udaljeno je 17 kilometara od Istoka, gradića koji se nalazi podno planine Mokre Gore i pripada Pećkom okrugu. U njemu danas živo oko 350 povratnika.

Pre rata je u Osojanu zivelo oko 2000 Srba, koji su nakon završetka ratnih sukoba morali da napuste svoje domove, koji su svi do jednog su bili uništeni a selo je zapustelo. Godina života u izbeglištvu, Osojčani se nerado sećaju. Izbeglički život bio je veoma težak za ove ljude koji su čeznuli i sanjali dan povratka na svoja zgarišta.

Prvi povratnici u Osojanu pojavili su se dve godine kasnije. Prvi organizovani povratak srpske zajednice na Kosovo odigrao se upravo ovde u ovoj dolini.

Šatori koji su bili razapeti pored zgarišta kuća, prvim povratnicima su bili udobniji od života u izbeglištvu. Konačno su ponovo imali osećaj da su svoji na svome. Na njih su motrili španski vosjnici KFOR-a, koji su bili zaduženi za bezbednost povratnika. Tako je započet proces povratka u selu, koje i danas predstavlja najveću povratničku zajednicu na Kosovu. Ubrzo je počela obnova kuća, škole i crkve.

Velelepna školska zgrada OŠ „Radoš Tošić“, u to vreme imala je veoma važnu ulogu u istoriji ovog povratničkog sela. U njoj su se povratnici hranili. Ovde su otvorene i prve kancelarije koje su bile od velikog značaja za povratnike.

Danas ovu školu pohadja 33 učenika od 1 do 8 razreda a u sklopu škole postoji i izdvojeno odeljenje Gimnazije „Sveti Sava“, iz Gorazdevca.

Škola je centar zbivanja svih kulturnih aktivnosti, ovde se odrzavaju predstave, nekad i bioskop.

Danas u Osojanu ima dosta mladih, kao i male dece, što predstavlja redak primer organizovanog uspešnog povratka.

Ipak mladi u Osojanu, dele sudbinu svojih vršnjaka u drugim sredinama, zive tesko nemaju mogucnosti druzenja i izlazaka što utiče na njihov odlazak. Ovde je skoro svaki dan isti, svaki je nalik na prethodni. Veliki problem je nezaposlenost.

Uprkos svim problemima ljudi su odlucni da ostanu da zive tu. Za ovdašnje stanovnike Osojane je najlepse mesto na svetu i mesto u kome se najlepše osećaju.

“Ova publikacija je izrađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj ove publikacije je isključiva odgovornost BIRN i ni na koji način se ne može smatrati kao stav Evropske unije”

Pročitajte još:

Stiže nam novi album Londanezea – Koktel kritike, ‘storitelinga’, poezije, komedije i životnih priča