Da li su ove mašine rešenje za pse lutalice?

Automat koji hrani pse lutalice (Foto: YouTube printscreen)

Nije retkost da psi lutalice napadnu ljude a često pročitamo da su ovi psi progonjeni i ubijani. U većini kosovskih gradova nije retka slika da na ulici sretnemo čopor pasa lutalica. Zbog nebrige nadležnih vlasti pate i ljudi i psi.

U većim svetskim gradovima reciklažni automati koji isporučiju hranu psima lutalicama postaju realnost. Krajem prošle godine instalirani su i na nekoliko lokacija u Beogradu a ovoga meseca u Banjaluci.

Ti automati u zamenu za recikliranje plastičnih flaša isporučuju hranu i vodu za pse lutalice. Istovremeno se na ovaj način smanjuje plastični otpad.

Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine. Posude za hranu i vodu za pse su pri dnu automata.

Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju. Korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imaju ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo tokom zime svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati. Strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani. Ovim  se energija potrebna za rad obezbeđuje iz obnovljivih izvora.

Pročitajte još:

Reciklaža smanjuje komunalni otpad, nedostaju svest građana i uslovi (VIDEO)