Gračanica: Gužve ispred kovid ambulanti, nedovoljno testova

Meštani Gračanice ispred kovid ambulante (Foto: Kim)

Broj novozaraženih koronavirusom poslednjih dana obara rekorde. U Gračanici su sve veće gužve ispred kovid ambulanti, pa lekari pozivaju na vakcinaciju kako bi što pre stekli kolektivni imunitet. Iz Kriznog štaba saopštavaju da je situacija stabilna.

Opština Gračanica u poslednjih deset dana ima povišen broj zaraženih, a građani koji imaju prateće hronične bolesti spadaju u zabrinjavajuću grupu bolesnika, kazala je za RTV Kim lekar opšte medicine u Domu zdravlja Gračanica Marija Ivić Dešić. Ona napominje da klinička slika u 95 odsto zaraženih nije nalik onoj sa kojom su se susretali prošle godine ili na početku pandemije.

„Simptomi su, za razliku od prethodnih talasa, različiti. Vrlo često mešamo simptome korone sa drugim virusima i najobičnijom prehladom. Ni mi sami ne možemo da napravimo razliku u krvnoj slici, da li se radi o koroni ili običnoj virusnoj prehladi, kod svakog pacijenta je to individualno. Trudimo se da koliko je moguće da na vreme i u prvim danima otkrijemo da se radi o kovidu kako bi sama terapija imala što bolji uspeh“, kazala je ona.

Dešićeva napominje da ova ustanova nema mogućnosti da ispita da li je kod pacijenata prisutan omirkon soj koronavirusa. Međutim, na osnovu postojećih istraživanja u svetu i centralnoj Srbiji može se zaključiti da je infekcija koju ovdašnji pacijenti imaju slična omikronu ili čak ista.

„Ne možemo da tvrdimo to jer nemamo dokaz. U ovom talasu korone ja blaža klinička slika, uglavnom se javljaju pacijenti koji su već preležali kovid i koji su vakcinisani. Samim tim što je klinička slika blaža sasvim je dovoljno da se primenjuje terapija i da se lečenje sprovede u kućnim uslovima. Svako od naših pacijenata dolazi na kontrolu od dva do tri dana po potrebi i istog tog dana ako mu bude loše, ali iz prakse iz kovid ambulante ono što vam mogu reći da se sva lečenja završavaju u kućnim uslovima“, rekla je ona.

U Domu zdravlja Gračanica moguće je uraditi brzi antigenski test na koronavirus, a poslednjih dana ispred kovid ambulante primetne su sve veće gužve.

„Antigenske testove posedujemo u vrlo malom broju, nažalost, jako ih teško nabavljamo i teško dolazimo do njih. Priliv pacijenata je veliki, ispred kovid ambulanti su svakodnevne gužve i veliki broj ljudi čeka. Na nama lekarima je da pravimo selekciju koga ćemo testirati, koga ne. Sa testovima smo ograničeni, svima nama znači kad bi istog trenutka znali da li je neko pozitivan ili nije. Prednost imaju pacijenti sa pratećim hroničnim bolestima. Ukoliko možemo nekako da zaštitimo produbljenje tih bolesti, da se ne iskomplikuje. Oni, deca i trudnice su nam primarni. Ostatak naroda ukoliko ostane testova. Šaljemo ih u Laplje Selo na PCR testiranje, iako znate da je to proces i da se čeka do dva dana“, kazala je Dešićeva i savetovala meštanima da se vakcinišu kako bi što pre stekli kolektivni imunitet.

Koordinator za vakcinaciju Doma zdravlja Gračanica Vladimir Petković za RTV Kim kaže da su delimično zadovoljni procesom vakcinacije, ali da je interesovanje građana poslednjih dana smanjeno.

„Imamo prilično dobar broj vakcinisanih ljudi. Ukoliko govorimo u procentima, a ne znamo tačan broj stanovnika koji ovde živi, grubo rečeno možemo reći da smo prešli 60 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Ovim brojem nismo u potpunosti zadovoljni, tako da apelujem na sve naše sugrađane, a pogotovu na one koji uopšte nisu vakcinisani nijednom dozom da se što pre odluče na taj korak“, rekao je Petković.

On je apelovao na meštane koji su primili dve doze vakcine, da u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović „Batut“ iz Beograda vakcinišu i buster dozom.

„Među mladima ima najmanje vakcinisanih, tako da bi trebali da se što pre vakcinišu. Vakcinacija pruža zaštitu i u velikoj meri će nas zaštiti ukoliko dođe do zaražavanja od teže kliničke slike i težeg oblika bolesti, kao i posledica koje preležani kovid može da izazove“, kazao je Petković.

U skladu sa brojem prijavljenih Dom zdravlja Gračanica organizuje odlazak na vakcinaciju jednom nedeljno (u sredu), a meštani se mogu prijaviti u Domu zdravlja u Gračanici, Donjoj Gušterici, Kosovu Polje u Ugljare i u Domu zdravlja Obilić u Prilužju.

„Da uništimo koronu, a ne ona nas“

Pre dva dana stupile su nove pooštrene antikovid mere. Meštani opštine Gračanica sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala kažu da su naviknuti na epidemiološke mere, te da njihovo pooštravanje nije ništa novo.
„Dokle više da se zatvaramo? Mi smo navikli, svi moramo da imamo kovid, neko je preležao, neko nije. Sve je dosadilo, čuvamo se koliko možemo, ne krećemo se koliko bi trebalo ali život mora da ide dalje. Mi trebamo da uništimo ovu koronu, a ne ona nas“, rekao je Miško Mitić.

„Pre svega mislim da bi trebao svako od nas da se zaštiti zbog sebe i svoje porodice. Koliko god da nismo sigurni da li je ovaj virus jak ili ne, ili je to samo propaganda ili laž, u jedno sam siguran, pre ili kasnije i ovo će da prođe. Nosim masku, na distanci sam sa svakim čovekom minimum metar“, kazao je Branimir Milošević.

„Mislim da je ovo samo maltretiranje naroda. Mi znamo kako deluje taj virus, ali po meni to nije virus, to su bojni otrovi. Ne pridržavam se antikovid mera, samo što manje razmišljati o virusu, ne slušati šta drugi pričaju. Ponašam se sasvim normalno“, rekao je Dušan Popović.

Dešićeva je meštanima savetovala da izbegavaju gužvu i bliske kontakte, te da vode računa i jačaju svoj imunitet.

„Uzimanju vitamina što više na prirodan način, što manje uzimanje suplementacije, nije sve bajkovito u tim tabletama. Mirovanje, kakva god da je infekcija u pitanju, bila ona ustanovljena ili ne. Čajevi i blagovremeno javljanje svom lekaru, čim se osete prvi simptomi. Što se pre otkrije, brže će i da se izleči“, zaključila je ona.

„Nove mere utiču na ugostitelje ali i na njihovu psihu“

Novim merama restorateri će moći da rade samo do 21.00 čas, a Udruženje ugostitelja na Kosovu izrazilo je nezadovoljstvo ocenjujući da će se njima produbiti ekonomska kriza na Kosovu.

„Ove mere utiču i to drastično, ne samo na rad već i na psihu. Roba koja stiže u restoran je mnogo poskupela, sve je poskupelo. Borim se sa tim, da ne idem sa nekim cenama velikim plašeći se da ne izgubim klijentelu. Tendencija je sakodnevnog poskupljenja, kako poljoprivrednih proizvoda, tako i prehrambenih. Obim posla je opao, moramo da vodimo računa o svemu. Postoje nadležni koji proveravaju da li su gosti vakcinisani, kakvo je rastojanje između stolova, da li je samo 50 odsto kapaciteta restorana puno. Kontrole su svakodnevne, dolazi policija, inspekcija, bilo je slučaja da su se plaćale kazne. Postoje i gosti koji su nerazumni, koji neće da ispoštuju radno vreme, imamo velikih problema. Poštuju se sve mere, moje osoblje je vakcinisano“, rekao je Nebojša Radulović, vlasnik restorana „Ciao“ u Lapljem Selu.

Krizni štab: Situacija stabilna sa tendencijom povećane infektivnosti

Krizni štab opštine Gračanica je na današnjoj sednici konstatovao da je epidemiološka situacija na teritoriji ove opštine stabilna, sa tendencijom povećane infektivnosti te s tim u vezi poziva stanovništvo na pojačanu meru opreza i poštovanja najnovijih anti kovid mera.

Zatraženo je od svih relevantnih institucija, privrednih i poslovnih subjekata da sa pojačanim angažovanjem pristupaju primeni novih anti kovid mera.

Uz podseća se da je policijski čas na snazi od 22 sata a da je rad lokala ograničen do 21 sat i da će inspekcija opštine Gračanica u saradnji sa policijom vršiti kontrolu primene svih pa i ovih mera.

Inspekcija opštine Gračanica apeluje na građane koji su pozitivni na kovid 19 kao i članove njihovih porodica da poštuju mere karantina.

Poseban apel upućen je obrazovnim institucijama da se pridržavaju mera naročito kada je reč o nošenju zaštitnih maski tokom nastave. Takođe obrazovne institucije se pozivaju da predstojeću školsku slavu „Svetog Savu“ obeleže što skromnije i u skladu sa preporučenim merama.

Medicinski deo Кriznog štaba poziva građane da se ukoliko osete respiratorne probleme jave u najbližu kovid ambulantu gde će im biti pružena adekvatna medicinska nega. Navedeno je da je trenutno u kovid bolnici u Lapljem Selu medicinski zbrinuto 12 kovid pacijenata i da su svi u dobrom opštem stanju.

U Orahovcu i Velikoj Hoči deset aktivnih slučajeva na Covid 19