Pritužbe na novu meru kosovske vlade za ulazak na Kosovo – buster doza

Kosovska policija (Foto: KoSSev)

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani oglasila se na Fejsbuku nakon pooštravanja antikovid mera na Kosovu. Navodi da su mere značajno otežale slobodu kretanja građana iz tri opštine na jugu Srbije ka Kosovu.

Mera koja se najviše kritikuje je neophodnost o tri doze vakcine, odnosno dve, zajedno sa negativnim RT-PCR testom.

„S obzirom na to da veliki broj njih ne može da uzme treću dozu jer nije prošlo dovoljno meseci od druge doze i mnogi naši sunarodnici nemaju finansijskih sredstava da urade RT-PCR test, kada god pređu granicu, ova mera ograničava slobodu kretanja između naše opštine i Republike Kosovo, gde rade, studiraju, oporavljaju se ili čak posećuju svoje porodice itd. Svesna zaoštrenosti situacije sa pandemijom kovid-19, pozivam Vladu Republike Kosovo da preispita relevantnu odluku, ili je čak dopuni, u pravcu olakšavanja slobode kretanja građana našeg regiona“, napisala je ona na Fejsbuku.

Slične kritike stigle su i iz Severne Makedonije, takođe preko Fejsbuka.

Ministar zdravlja ove zemlje Bekim Salji saopštio je da je već razgovarao sa svojim kosovskim kolegom Rifatom Ljatifijem, zatraživši da kosovska vlada preispita odluku od 22. januara.

I on je, kao Sinani ukazao na frekventnost odlazaka i dolazaka na Kosovo od strane makedonskih državljana.

Naveo je da su brojke na Kosovu i u Severnoj Makedoniji po pitanju pandemije slične, te je, zamolio Ljatifija da prvo „preispita“ odluku, a potom i „potraži“ drugi način da zaštiti javno zdravlje, ali bez ometanja slobode kretanja.

Kosovska štampa prenosi i izjave državljana Albanije koji takođe negoduju, ali i kritike opozicije na račun novih pooštrenih mera Kurtijeve vlade.

Kosovska vlada uvela je od 22. januara nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje važe do 4. februara. Za ulazak na Kosovo neophodan je dokaz o imunizaciji sa tri doze ili dve uz negativan PCR test. Ipak, postoje i izuzeci koji se odnose na mlađe osobe, građane Kosova i druge. Ujedno je odlučeno da policijski čas kreće od 22.00, a da je rad ugostiteljskih objekata dozvoljen do 21.00. Na Kosovu, treću dozu, pri kosovskom sistemu primilo je ukupno 10.781 osoba.

Za studente koji studiraju na Severu sporna i sama vakcinacija?

Već mesecima našem portalu pristižu pritužbe studenata koji putuju iz centralne Srbije na Sever, da im se merama, kako navode ugrožava i sloboda kretanja i pravo na školovanje, ali oni u svojim pritužbama kao glavni argument za ono što vide kao ugrožavanje ovih prava navode to što im se traži „da se vakcinišu“, odnosno dokaz da su vakcinisani. Među mladima rašireno je verovanje da vakcina „izaziva sterilitet“ i da je „štetna“.