Priština uputila predlog EU za održavanje srpskih izbora na Kosovu

Ilustracija (Foto: Arhiva Kim)

Srbi će 3. aprila izaći na izbore kako bi se izjasnili o izboru poslanika u parlamentu i predsedniku. Zamenik kosovskog premijera zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi je podneo konkretan predlog specijalnom izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku o uslovima pod kojima bi se Srbiji dozvolilo organizovanje izbora na Kosovu, javila je Demokracia.com.

Demokracia.com navodi da je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi već dao konkretan predlog izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, a koji se sastoji od četiri glavne tačke i modalitet je koji bi bio prihvatljiv Kurtijevoj vladi, pa bi dozvolila održavanje srpskih izbora na Kosovu.

Prema tom predlogu, Srbiji će biti dozvoljeno da održi izbore na Kosovu ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv “Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu”. Vlada Kosova je saglasna da dodeli imunitet i diplomatske privilegije za biračka mesta i pojedince uključene u organizaciju izbora. Misija OEBS-a na Kosovu treba da organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima, srpskim političkim partijama i političarima neće biti dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji Kosova jer će se primenjovati reciprocitet za građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse.

Lajčak je nakon posete Kosovu zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom otputovao u Srbiju i posle sastanka sa srpskim liderima izjavio da se EU zalaže za održavanje srpskih izbora na Kosovu, ali da dve strane treba da se dogovore, a slična poruka je došla i iz ambasade SAD u Beogradu.

Podsetimo, šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je krajem januara, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija.