Evropska medijska udruženja pisala Kurtiju i Osmani: Hitno prekinuti diskreditovanje i omalovažavanje novinara

(Foto: Shutterstock)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), zajedno sa više medijskih organizacija, udruženja i sindikata, uputio je pismo kosovskoj predsednici, Vjosi Osmani, i kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, pozivajući na hitno prekidanje upotrebe diskreditujućih i omalovažavajućih izjava na račun novinara od strane zvaničnika povezanih sa Samoopredeljenjem, kancelarijom predsednice i drugim institucijama na visokom nivou. U nastavku objavljujemo pismo u celini, prevedeno sa engleskog

Za:

Predsednicu Kosova Vjosu Osmani

Premijera Kosova Aljbina Kurtija

Poslato elektronskim putem

  1. februar 2022. godine

Poštovana predsednice Vjoso Osmani,

Poštovani premijeru Aljbine Kurtiju,

Mi, dole potpisane organizacije, pozivamo da se hitno prestane sa upotrebom diskreditujućih i omalovažavajućih izjava na račun novinara od strane zvaničnika i pojedinaca povezanih sa vladajućom strankom Samoopredeljenje, kancelarijom predsednice i drugim institucijama na visokom nivou.

U poslednjih par dana, zabrinuti smo zbog poruka političara i zvaničnika na društvenim mrežama koji su služili za huškanje javnosti na novinare i izveštače. Tu spadaju i komentari na Fejsbuku podeljeni od strane portparola i medijskih savetnika Kancelarije kosovskog premijera i pokreta Samoopredeljenje, koji su, govoreći u ime stranaka koje predstavljaju, implicirali da su mediji svojim izveštavanjem pokušali da potkopaju i podrivaju predsednicu. Zabrinjavaju i komentari supruga kosovske predsednice, Prindona Sadriua, koji je na Fejsbuku novinare nazvao „udruženim zločinačkim poduhvatom,“ što je problematičan koncept – naročito na Balkanu.

Uzeti zajedno, ovi komentari su efektivno rezultirali bujicom onlajn zlostavljanja od strane pristalica Samoopredeljenja, ciljajući na kritične i nezavisne novinare i aktiviste, a naročito žene. Štaviše, posebno kada se koriste termini kao što je ‘udruženi zločinački poduhvat’, strahujemo da bi takvi komentari takođe mogli negativno da utiču na fizičku bezbednost novinara tako što će omalovažiti njihovu profesiju i doprineti neprijateljskoj klimi.

Sve je počelo od toga kada je jedan od onlajn portala objavio tekst o troškovima za gorivo članova kosovske skupštine, a koji je potom drugi portal preneo nekoliko dana kasnije. Ovi tekstovi su imali grešku i kasnije su izmenjeni uz javno izvinjenje. Važno je da svi mediji poštuju profesionalne standarde i novinarski etički kodeks. Međutim, procenjujemo da je odgovor pojedinih vladinih i partijskih funkcionera na ove greške bio nesrazmeran i doveo do neopravdanog neprijateljstva prema medijima.

Upotreba diskreditujućih izjava se, štaviše, uklapa u širi problematičan kontekst u kojem pojedinci povezani sa Samoopredeljenjem, pokušavaju da podriju poverenje javnosti u medije. Zabrinuti smo da je ova strategija huškanja javnosti na kritičke i nezavisne medije i aktiviste opasna po fizičku bezbednost novinara i da ima zastrašujući efekat koji podriva demokratske vrednosti.

Posebno imajući u vidu ambiciju Kosova da se pridruži Savetu Evrope i Evropskoj uniji, smatramo da je od najveće važnosti da političari, predstavnici stranaka i javne ličnosti poštuju slobodu medija i pomognu u stvaranju povoljnog okruženja za slobodu medija i bezbednost novinara.

Prema tome, pozivamo kosovsku predsednicu i kosovskog premijera da obezbede da se sada i ubuduće prestane sa zapaljivim govorom upućenim medijima iz njihovog partijskog aparata.

Potpisnici:

ARTICLE 19

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Indeks cenzure

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Mreža Safe Journalists (Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno društvo novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore)

Fondacija Daphne Caruana Galizia