Potvrđena optužnica za korupciju protiv bivšeg zamenika ministra kulture

Engelbert Zefaj (Foto: Zeri)

Osnovni sud u Prištini potvrdio je optužnicu za korupciju protiv bivšeg zamenika ministra kulture, omladine i sporta Engelberta Zefaja, prenosi Zeri.

Sud je potvrdio optužnicu i odbio zahtev optuženog.

Okrivljeni je dana 25.11.2021. godine u zakonskom roku podneo prigovor na dokaze sa zahtevom za odustajanje od optužnice, tvrdeći da postoje okolnosti koje isključuju krivičnu odgovornost i da nema dovoljno dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju i da je okrivljeni izvršio krivično delo za koje se tereti. U iznetom prigovoru se navodi da je optužnica zasnovana samo na nedozvoljenim dokazima, uz ocenu da se razlozi za nepostupanje moraju razumeti u roku koji je odredila kancelarija MKOS-a.

U odluci se navodi i da je sud dao mogućnost tužiocu da odgovori na zahtev okrivljenog za odbacivanje optužnice, koji je tužilac primio 20. decembra, ali nije odgovorio.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini, koju je 9. avgusta 2021. podiglo, Engelbert Zefaj je optužen da je u svojstvu visokog javnog funkcionera, kao zamenik ministra u Ministarstvu kulture, omladine i sporta, namerno delovao u kršenje Zakona o prijavljivanju, poreklu i kontroli imovine visokih javnih funkcionera i deklaraciji, poreklu i kontroli poklona za sve funkcionere.

Ovim se Zefaj tereti da je počinio krivično delo „Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, drugih materijalnih koristi ili novčanih obaveza“ iz člana 430. stav 1. KZ, delo za koje je propisana novčana ili kazna zatvora do tri godine.