Petković čestitao slavu opštini Orahovac

Grožđe u hočanskom vinogradu (Foto: Radio Goraždevac)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas svim građanima opštine Orahovac praznik Svetog Trifuna, slavu ove opštine.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, organima vlasti i svim žiteljima Orahovca čestitam opštinsku Slavu, Svetog mučenika Trifuna.

Sveti Trifun se u našem narodu slavi i poštuje kao zaštitnik vinogradara, vinove loze, vina, ali i bračne i istinske hrišćanske ljubavi. Loza, koja raste pod metohijskim suncem, na plodnoj metohijskoj zemlji, daje vekovima grožđe najboljeg kvaliteta i nadaleko čuvena vina. Istorija ispisana na ovim prostorima, uzdizanja, nova nadanja, sve to kao da je utkano u vina, čija su svojstva i ukusi i danas, kao i mnogo vekova unazad, dostojni kraljevske i carske trpeze, ali i svakog cenjenog gosta iz sveta i putnika namernika” naveo je Petković u čestitki na svom Fejsbuk nalogu.

Dalje, u čestitki Petković naglašava da će ovaj kraj u kome je vinogradarska tradicija stara osam vekova, uvek imati podršku Vlade Srbije.

” Neka Sveti Trifun svim uzgajivačima vinove loze i proizvođačima vina iz vašeg kraja, gde su se vinogradi uzgajali još u 12. veku, donese dobru godinu i stvori uslove da i u budućnosti budete poznati po kvalitetnom i nadaleko čuvenom vinu. A vaš trud i rad uvek će imati moju i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju” stoji u Petkovićevoj čestitki.